Správy

V Rožňave sa začal výcvik vojakov v aktívnej zálohe: Nastúpilo 14 vojakov

Výcvik vojakov zaradených do aktívnych záloh sa začal v pondelok v Prápore radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave sa začal výcvik vojakov v aktívnej zálohe: Nastúpilo 14 vojakov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, na historicky prvý výcvik aktívnych záloh nastúpilo 14 vojakov v zálohe, z toho sedem absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy, štyria bývalí profesionálni vojaci a traja absolventi povinnej vojenskej služby. Výcvik sa uskutoční prevažne v Centre výcviku Lešť, a to do 25. mája.

„Napriek tomu, že záujem o tento projekt je výrazne nižší, ako sme predpokladali, nevzdávame to, pretože príprava mladých ľudí na obranu vlasti, ako aj precvičenie vojakov v zálohe na riešenie krízových situácií, patria medzi naše priority. A aktívne zálohy sú nespochybniteľne dôležitou súčasťou celkového systému obrany štátu,“povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

V tomto roku je podľa Capákovej naplánovaný aj výcvik vojakov aktívnych záloh zaradených do Ženijného práporu Sereď. Ten sa bude konať od 11. do 22 júna a malo by ho absolvovať 43 vojakov v zálohe.

Podľa hovorkyne rezortu, príslušníkovi aktívnych záloh patrí príspevok 600 eur za rok, ak absolvuje aspoň 75 percent doby pravidelného cvičenia a tiež pomerná časť hodnotného platu počas doby cvičenia.

„Rezort obrany navyše novelou zákona o brannej povinnosti v tomto roku zatraktívnil účasť na výcviku aktívnych záloh. Mzdové náklady počas doby prítomnosti na cvičení budú okrem zamestnancov preplácané aj samostatne zárobkovo činným osobám a rezort obrany bude preplácať aj zdravotné a sociálne odvody. Navyše, do aktívnych záloh možno prijať aj uchádzača, ktorý má dosiahnutú o jednu nižšiu alebo o dve vyššie hodnosti, ako sú požadované na funkciu, ktorú má obsadiť,“ dodala Capáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM