Peter Simon Správy

V Rožňave pribudli nové špomaľovače: Radnica počíta s osadením ďalších!

Na území nášho mesta pribudli nové takzvané retardéry, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť. Mesto plánuje aj ďalšie v najbližšej dobe.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave pribudli nové špomaľovače: Radnica počíta s osadením ďalších!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto sa rozhodlo bojovať proti cestným pirátom a možným dopravným nehodám. Pred jednou zo základných škol v Rožňave dnes pracovníci inštalovali nové spomaľovače, takzvané retardéry. To je jeden zo spôsobov, akým chce mesto pomôcť zlepšiť dopravnú situáciu a znížiť nehodovosť.

Podľa policajných štatistík je prekročenie povolenej rýchlosti jedna z hlavných príčin dopravnej nehodovosti v meste. Retardéry by mali Rožňavčanov prinútiť, aby spomalili. Tie po novom pribudli v mieste, kde denno denne prejde cez cestu množstvo školákov. Prejazdová rýchlosť cez retardér je max. 30 km/hod. „Návrh na osadenie spomaľovacieho prahu na Ulici pionierov, pri bytovom dome č. 16 bol podaný poslancom mestského zastupiteľstva na základe požiadavky rodičov detí zo základnej školy z nasledovných dôvodov: zvýšený pohyb detí počas začiatku a ukončenia vyučovania, nepriehľadná zákruta v mieste priechodu pre chodcov, vysoká rýchlosť vozidiel prechádzajúcich danou ulicou,“ uviedla Alena Šikúrová z odboru výstavby v Rožňave.

Ako dodala, umiestňovanie spomaľovacích prahov a príslušných dopravných značiek zabezpečujú Technické služby mesta Rožňava v súlade s projektom dopravného značenia. „Finančné náklady sú približne 3 000 eur, no v cene nie sú zahrnuté práce vykonané Technickými službami,“ hovorí Šikúrová.

Podľa našich informácií, mesto Rožňava plánuje osadiť aj ďalšie. „Predložený poslanecký návrh bol mestským zastupiteľstvom schválený a v súlade s uznesením boli v spolupráci s Komisiou ochrany verejného poriadku doplnené ďalšie lokality a to križovatka Pionierov – Budovateľská, križovatka Alej Jána Pavla II. – Zakarpatská a Zakarpatská pri základnej škole,“ spresňuje Šikúrová.

„Realizácia retardérov bola už dávnejšie objednaná, no z časového hľadiska došlo k samotnej inštalácii až teraz. Cieľom je jednoznačne zvýšenie bezpečností detí. Tie, ktoré sú na území mesta osadené už dlhšie určite v plnej miere spĺňajú svoj účel,“ uviedol Hanuštiak.

Ako dodal náčelník mestskej polície, určite sa spomaľovače stretávajú aj s odporom, no treba si uvedomiť, na čo vlastne slúžia.

Obrazom: Nové spomaľovače v našom meste
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM