Radka Deckerová Rôzne

V Rožňave padol rekord: Zažili sme 33 °C horúčavy!

Počas uplynulého víkendu padali na Slovensku teplotné rekordy, v Rožňave bolo najteplejšie. Podľa klimatológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, v Rožňave v nedeľu namerali až 33 stupňov C.

[blockquote]„Rýchly vzostup teploty vzduchu v týchto dňoch podporuje nielen prúdenie teplého vzduchu od juhozápadu, ale aj dĺžka trvania slnečného svitu, ktorá v období letného slnovratu dosahuje u nás takmer 16 hodín,“ vysvetlil klimatológ SHMÚ Pavol Faška. [/blockquote]

Pri nerušenom slnečnom svite sa podľa jeho slov zemský povrch silne prehrieva a od neho sa ohrievajú aj prízemné vrstvy vzduchu.

V sobotu zaznamenalo rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre tento deň približne desať percent meteorologických staníc v sieti SHMÚ na Slovensku. Najteplejšie bolo v sobotu v Podhájskej, kde namerali 32,6 stupňa C. V nedeľu to bola takmer tretina meteorologických staníc.

Prekonávané rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu v priebehu víkendu sa vyskytli prevažne v roku 1968, ale v niektorých prípadoch aj v rokoch 1962, 1966, 1986, 1991 a 2006.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM