Radka Deckerová Rôzne

V Rožňave láska veľmi nekvitne: Máme najviac rozvodov v celom kraji!

Rozvody ako demografický jav sú sledované dlhodobo, pričom v demografickej štatistike sa rozvodom rozumie vždy úplné právne skončenie manželstva. Úroveň rozvodovosti v Košickom kraji medziročne, ale aj z dlhodobého hľadiska narastá.

Ako uvideol Štatistický úrad SR zlomovým bol rok 2011 s najnižším počtom rozvodov a najnižšou hrubou mierou rozvodovosti za posledných sedem rokov. Napriek poklesu počtu rozvodov oproti predchádzajúcemu roku zaznamenal Košický kraj v roku 2011 nelichotivé prvenstvo v počte rozvedených manželstiev na Slovensku, a to v absolútnych aj relatívnych ukazovateľoch. Rozviedlo sa 1 561 manželstiev, čo je 14,1 % všetkých rozvodov v roku 2011 na Slovensku.

Nelichotivé štastistiky

Na sto uzavretých manželstiev pripadlo v Košickom kraji 43,68 rozvodov (rozvodový index), za Slovensko 43,33 rozvodov. Rozvodový index bol najvyšší v okrese Rožňava (67,96) a Košice I (59,18), najnižší v okrese Gelnica (21,48). V krajskom meste Košice sa rozviedlo takmer každé druhé manželstvo, na sto sobášov v roku 2011 pripadlo 49,15 rozvodov.

Zachoval sa trend zvyšovania priemerného veku pri rozvode, u mužov dosiahol 41,7 a u žien 39 rokov a je dôsledkom zvyšovania sa priemerného veku pri sobášoch a mierne narastajúcej dĺžky trvania rozvedeného manželstva. Kým v roku 2001 predstavovala 13 rokov, v roku 2011 to bolo 14,9 rokov.

O rozvod žiadajú väčšinou ženy

Vyššia je rozvodová aktivita žien, ktoré podávajú dve tretiny návrhov na rozvod. Z celkového počtu návrhov bolo 92 % vybavených rozhodnutím o ukončení manželstva. Štatistika dôvodov rozvratu manželstva sleduje deväť príčin, znižuje sa však vypovedajúca schopnosť týchto údajov, pretože narastá počet rozvádzajúcich sa párov, ktoré ako príčinu uvádzajú rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Kým v roku 2001 to bola približne polovica, v roku 2011 až dve tretiny rozvodových prípadov. Za nimi nasleduje nevera u mužov (každý desiaty prípad v roku 2011) a u žien v takmer osmine prípadov súd nezistil zavinenie. Na treťom mieste príčin rozvratu manželstva je u mužov nezáujem o rodinu (7,6 %) a na strane žien ostatné príčiny (8,2 %).

Podiel rozvedených manželstiev s maloletými deťmi postupne klesal zo 68,1 % v roku 2001, na súčasných 63,4 %. Stúpa podiel rozvodov po dlhšej dobe trvania, kedy sa deti stávajú plnoletými. Priemerne na jedno rozvedené manželstvo pripadá 1,5 maloletých de­tí.

Zdroj: statistics.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM