Peter Simon Správy

V Rožňave budú múzejníci skúmať priemyselné dedičstvo na Rožňava Bani

V Rožňave budú múzejníci počas najbližších 16 mesiacov skúmať každodenný život v bývalej priemyselnej časti Rožňavy – Rožňava Baňa.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave budú múzejníci skúmať priemyselné dedičstvo na Rožňava Bani
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Občianske združenie MEDZA, ktoré pôsobí pri Baníckom múzeu v Rožňave, v rámci schváleného projektu „Spolupráca a budovanie siete pre zachovanie spoločného priemyselného dedičstva“ cezhraničnej spolupráce Interreg SK-HU Budovanie partnerstva, bude realizovať výskum každodenného života na Rožňava Bani v období 2. polovice 20. storočia.

Projekt predstavia členovia OZ MEDZA na tlačovej konferencii pre médiá v piatok 29. septembra 2017 o 10.00 hod. v priestoroch Baníckeho múzea v Rožňave, na ul. Šafárikovej 43.

Zámerom projektu je výskum a záchrana priemyselného dedičstva v meste Rožňava, pričom pod ním je potrebné chápať architektonické, materiálne ako aj mentálne dedičstvo. Cieľom projektu je prezentovať výsledky výskumu odborníkom, kultúrnym inštitúciám a obyvateľom Rožňavy, ktorým priblížime nielen prácu v priemyselnom podniku, ale aj podoby sociálnej kultúry (spoločenský a rodinný život ako aj trávenie voľného času zamestnancov a obyvateľov mesta).

„Pre obdobie po 2. svetovej vojne je na našom území typický masívny rozvoj a rozšírenie priemyselných podnikov, ťažby a spracovania nerastov, oblasť Rožňavy nevnímajúc. Táto doba priniesla množstvo sociálno-politických a ekonomických zmien ako aj špecifických reálií, ktoré sa odrazili v každodennom živote obyvateľov Rožňavy. Vďaka svojej priemyselnej dôležitosti a architektonickému charakteru bola Rožňava Baňa v danom období asi najdôležitejším miestom pre prácu a život Rožňavčanov,“ povedal Pavol Lackanič, etnológ, člen OZ MEDZA a výskumného tímu.

OZ MEDZA založili pracovníci Baníckeho múzea v Rožňave v septembri 2016, pričom medzi základné ciele činnosti združenia patrí snaha o podporu a spoluprácu s inštitúciami z rozličných krajín v oblasti prezentácie histórie rôznymi dostupnými formami, ktorých spoločným cieľom je zoznámiť širokú verejnosť s kultúrnym dedičstvom regiónu a širšieho okolia. V rámci svojej nedávnej činnosti má za sebou úspešný projekt Rožňavské radiály VI.: Andrej Dúbravský a rurálna epopej, ktorý podporil z verejných zdrojov Fond pre podporu umenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM