Peter Simon Správy

V Podhradí spomínali na smutné výročie: Vysvietený hrad aj smutný smajlík, FOTO!

Ľudia v údive vychádzali na ulicu. Autá na hlavnom ťahu zastavovali pri krajnici. Historická pamiatka ožila. Hrad Krásna Hôrka bol krásne vysvietený, avšak nechýbal ani smutný smajlík a slzy.

Ilustračný obrázok k článku V Podhradí spomínali na smutné výročie: Vysvietený hrad aj smutný smajlík, FOTO!
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu, 10. marca 2019 ubehlo presne sedem rokov od tragédie, ktorá otriasla nielen Gemerom či Slovenskom, ale aj svetom. Rozsiahly požiar sa v roku 2012 pustil do pustošenia pamiatky okolo 13:30 hod. Na hrade po tom zavládol smútok a pusto. Dnes večer sa však udialo niečo, čo doslova zastavilo život v celej dedinke.

Či už na mobil alebo profesionálny fotoaparát, každý si chcel urobiť aspoň jeden záber. My sme sa do práce pustili tiež. Fotky vysvietenej Krásnej Hôrky a smutného smajlíka, ktorý vytvorili Gemerčania, nájdete v našej galérii!

Po požiari zhasli aj svetlá

Tentoraz sa však na niekoľko hodín počas noci ku hradu vrátili. Všetko to začalo 10. marca 2019 približne o 18:00 hod. hodinou. Jas svetiel na hrade Krásna Hôrka pre každého vytvorili akúsi nostalgiu.

Smutný smajlík na hradnom kopci

Ako pre náš web uviedol Ivan Oravec, plán bol jasný. Vytvoriť smutného smajlíka pomocou ľudí a svetiel, ako aj minulý rok na hradnom kopci, z dôvodu uctenia si pamiatky vyhorenia hradu.

„Uplynulo už 7 rokov od tejto smutnej udalosti a tak sme sa rozhodli dať najavo štátu a aj iným inštitúciám, aby sa s tým konečne niečo začalo robiť. Čakali sme na to vlastne až do poslednej chvíle, kedy len 4 dni pred začiatkom udalosti sa Futbalový klub KRH a Klub mládeže z obce rozhodli, že nakoniec do toho ideme. V piatok sme boli pripraviť makety na hradný kopec, kedy sme s páskami načrtli na kopec smajlíka. Nebolo to vôbec jednoduché, aj keď sme mali nejaké styčné body už z minulého roka. Jeden člen partie stál pri hlavnej ceste, odkiaľ to celé sledoval ďalekohľadom a vlastne to celé dirigoval,“ hovorí Oravec.

Ľudia z obce vychádzali z domov a priamo z ulíc sledovali, čo sa na hrade deje. Pri našom fotení sme videli, ako sa autá na hlavnom ťahu v smere na Košice zastavovali pri krajnici a s upriameným zrakom hľadeli k hradu. Tento počin sa organizátorom podaril na jednotku s hviezdičkou. Veď posúďte sami.

V nedeľu o 17:30 bolo stretnutie na parkovisku pod hradným kopcom. „Akcia začala približne o 18:30 hod. Svietilo sa obyčajnými maličkými baterkami alebo mobilom. Pod hradom v bufete na každého čakal teplý čaj, ktorý organizátori zaobstarali. Akcia bola samozrejme legálna, keďže sme obvolali poverenú riaditeľku múzea, a taktiež upomenuli políciu. Hlavne dúfame, že to nebolo zbytočné a práce na hrade sa konečne pohnú tým správnym smerom,“ dodal na záver pre Rožňavu 24 Ivan Oravec.

Obrazom: Vysvietený hrad Krásna Hôrka a smutný smajlík
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM