Andrea Mesarčíková Rôzne

V obvode Rožňava nebudú mať šiesti súčasní starostovia protikandidáta

V obvode Rožňava sa 27. novembra uskutočnia komunálne voľby v 62 mestách a obciach a v 89 volebných okrskoch.

Podľa Alžbety Cirbusovej z odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Rožňave neevidujú ani jednu obec, kde by sa o starostovskú stoličku nikto neuchádzal. V šiestich obciach obvodu Rožňava však podľa Cirbusovej zaregistrovali iba jedného kandidáta. Vo všetkých prípadoch ide o súčasných starostov.
Už po šiesty raz po sebe od roku 1994 a vždy bez protikandidáta môže byť starostkou obce Bretka Anna Giczeiová (SMK). Podľa nej v obci s 373 obyvateľmi stále chýba kanalizácia. „Pracovala som teraz na projekte a mám stavebné povolenie na kanalizáciu a na výstavbu sociálnych bytov nižšieho štandardu,“ predstavila starostka Bretky plány do nového volebného obdobia.
Štvrté volebné obdobie po sebe bude starostom obce Lúčka so 190 obyvateľmi pravdepodobne Jozef Szabó (nezávislý). Ako uviedol, z toho len druhýkrát nemá vo voľbách protikandidáta. Po voľbách plánuje opraviť cestu a rozvíjať v Lúčke cestovný ruch. „Začali sme stavať chatky, bude tam sedliacky dom, ktorý teraz prerábame a chceme ho dokončiť,“ uviedol Szabó s tým, že obec stále nemá plyn ani kanalizáciu. „To zatiaľ pre nedostatok prostriedkov nehrozí,“ dodal starosta Lúčky.
Alžbeta Sanisloová (nezávislá) je starostkou obce Silická Brezová len od februára 2010. Prvýkrát sa uchádza, a bez protikandidáta, na celé funkčné obdobie. Obec so 190 obyvateľmi je plynofikovaná, ale nemá zatiaľ kanalizáciu. „Keď bude na to možnosť alebo výzva, budeme sa snažiť to riešiť,“ uviedla Sanisloová, ktorej prioritou je na jar 2011 začať cez projekty rekonštruovať obecnú budovu, neskôr obnoviť aj park a verejné priestory.
V obci Stratená je od roku 2007, teda necelé volebné obdobie, starostkou, ktorá sa uchádza o funkciu opäť a tentoraz bez protikandidáta, Erika Oravcová (Smer-SD). V obci so 135 obyvateľmi podľa nej plyn nebude nikdy, keďže sa nachádzajú v horách a hlavným zdrojom na kúrenie je drevo. Oravcová sa chce v období po voľbách zamerať na rozvoj cestovného ruchu zriadením klastra.
Súčasným starostom, ktorý nemá v nadchádzajúcich voľbách v obvode Rožňava protikandidáta, je takisto Ondrej Lipták (SNS) v obci Markuška so 181 obyvateľmi, ako aj Želmíra Gonosová (Smer-SD), ktorá sa stala starostkou obce Rožňavské Bystré so 618 obyvateľmi pred rokom a pol po predčasných voľbách.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM