Správy

V lokalite Dedičná v Dobšinej žije 700 Rómov: 500 z nich má priezvisko Kotlár

Zhruba 500 rómskych obyvateľov z celkových 700, ktorí žijú v lokalite Dedičná na okraji Dobšinej v okrese Rožňava, má priezvisko Kotlár/Kotlárová.

Ilustračný obrázok k článku V lokalite Dedičná v Dobšinej žije 700 Rómov: 500 z nich má priezvisko Kotlár
Zdroj: TASR

Uviedol to referent pre styk s rómskou komunitou Mestského úradu Dobšiná Marián Bubenčík, podľa ktorého to niekedy spôsobuje ťažkosti napríklad pri doručovaní písomností.

„V dvoch nových bytovkách máme 550 ľudí a v starej bytovke ďalších 150, takže spolu tu je okolo 700 obyvateľov. Z nich podľa mojich výpočtov okolo 500 má priezvisko Kotlár. Som tu však už piaty rok, takže som sa trošku ‚oťukal‘ a viem identifikovať, kto kde patrí,“ konkretizoval referent.

Ďalším častým priezviskom je podľa neho napríklad Rigó. „Mali sme tu dokonca prípad, keď dva páry s týmto priezviskom mali rovnaké krstné mená, dokonca aj dátumy narodenia boli podobné,“ dodal Bubenčík, ktorého bežne nazývajú vajdom a istý čas sa tak oficiálne volala aj jeho pracovná pozícia.

V lokalite Dedičná sa ešte donedávna nachádzala rómska osada s viac ako 80 chatrčami a inými nelegálnymi stavbami. Tie však boli odstránené po dostavaní dvoch nových bytoviek, ktoré samospráva budovala od roku 2017 a prví obyvatelia sa do nich sťahovali v júni minulého roka.

V Dedičnej tvoria vysoký podiel obyvateľstva deti. Podľa údajov samosprávy len v dvoch nových bytovkách ich žije okolo 300.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM