Martin Károly Rôzne

V lesoch sa už začína jelenia ruja

Začiatkom septembra sa v našich lesoch začína jelenia ruja. Počas celého septembra jelene hlasno ručia. Každý si hľadá vhodné miesto, odkiaľ sa jeho ručanie rozlieha čo ďaleko. Najradšej sa ozývajú z vyvýšených miest - hrebienkov a grúnikov, odtiaľ j

Najmocnejší jeleň nestrpí vo svojom území žiadneho iného jeleňa. Ak sa mu nejaký omylom alebo aj náročky zatúla do jeho revíru, hneď ho začne z noho vyháňať. Keď sa mu však nevítaný hosť postaví na odpor, strhne sa medzi nimi súboj. A vtedy príde na rad parožie, ktoré inak slúži jeleňom ako ozdoba. Jelene búšia vzájomne do seba parožím, virgajú zadnými nohami a hlasito fučia… ,“ uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Súboj môže trvať aj niekoľko hodín. Zavše sú jelene tak vysilené, že si musia chvíľku oddýchnuť a potom zase pokračujú v súboji, ktorý má vždy víťaza a porazeného. Víťaz má právo odviesť si všetky jelenice, o ktoré bojoval. Medzi jeleňmi sa bojuje jednak o územie, ale najmä o jelenice. Porazený jeleň, ktorý býva v súboji len výnimočne poranený, sa musí vzdialiť z výsostného územia víťaza a snažiť sa vybojovať si nové rujovisko a jelenice inde, dodal Saniga.

Jelene ručia najviac v noci. Počas ruje často celé dni nič nežerú a veľmi schudnú. V tomto období ich myseľ opantáva len myšlienka na spárenie sa s jelenicami. Svoje miesta označujú nielen charakteristickým ručaním, ale aj pachom, ktorý je cítiť na pomerne veľkú vzdialenosť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM