Eva Viestová Samospráva

Ratková si pripomenula významné výročia: V kostole to rozbalili rockeri z Rožňavy

Slávnostnými službami božími si v nedeľu v Ratkovej v okrese Revúca pripomenuli tri významné výročia. Kázeň v tamojšom kostole predniesol generálny biskup evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Miloš Klátik.

Ilustračný obrázok k článku Ratková si pripomenula významné výročia: V kostole to rozbalili rockeri z Rožňavy
Foto: Eva Viestová

Ako povedala spoluorganizátorka podujatia Daniela Baranová, od prvého vysvätenia tamojšieho kostola uplynulo 550 rokov. Zároveň si tento rok pripomínajú 490. výročie luteranizmu na strednom Gemeri a oslávia aj 600. výročie prvej písomnej zmienky o Ratkovej.

Kostol v Ratkovej prvýkrát vysvätil v roku 1463 husitský kňaz Brožek.

„Bratríci prišli v tom čase do regiónu obhajovať záujmy Ladislava Pohrobka. Týmto ale položili základy pre luteranizmus. Učenie Martina Lutera bolo aj preto tamojším obyvateľom blízke. Ľahko si ho osvojili a tento rok si zároveň pripomínajú aj 490. výročie luteranizmu na strednom Gemeri,“ povedala Baranová.

Obyvatelia Ratkovej tento rok oslavujú aj 600. výročie prvej písomnej zmienky o obci zo 14. februára 1413. Podľa zachovaného dokladu, kde sa obec spomína, sa rodina Séčiová ponosovala na rodinu Derenčániovú.

V chráme božom v Ratkovej dnes vystúpil aj Juraj Sarvaš so študentmi v literárnom pásme Postojme rodný. Zaznela i vážna hudba v rockovej úprave v podaní rožňavskej kapely Sexit.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM