Peter Simon Rôzne

V kaštieli sa oslavovali narodeniny Márie Terézie: Nechýbala ani torta, FOTO

Otvorenie novej výstavy a takzvanú narodeninovú párty Márie Terézie si nenechalo ujsť približne 200 zvedavcov z Rožňavy a aj okolia.

Ilustračný obrázok k článku V kaštieli sa oslavovali narodeniny Márie Terézie: Nechýbala ani torta, FOTO
23
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V kaštieli vo štvrtok, 23. novembra 2017 otvorili novú výstavu Mária Térézia – Kráľovná a jej doba v zbierkach Andrássyovcov. Slávnostnú vernisáž si nenechalo ujsť približne 200 nadšencov histórie. Okrem príhovorov a samotného zhliadnutia výstavy si mohli prítomní na „narodeninovej párty“ pochutnať aj na skvelej torte.

Múzeum už v predstihu na svojej oficiálnej facebook stránke zverejnilo vtipné plagáty, ktoré pripravili k výstave venovanej narodeninám kráľovnej. Nachádzajú sa na nej zábavne blahoželania, ako napríklad " Veličenstvo vyzeráte z roka na rok lepšie" alebo „Hohó! Moja dcéra má už 300 rokov“.

Obdobie vlády Márie Terézie patrí medzi dôležité etapy v histórii Andrássyovcov – obe vetvy rodu získali od kráľovnej grófsky titul a jej členovia boli váženými dvoranmi. Výstava poukazuje na politickú a ekonomickú situáciu v krajine prostredníctvom kariér v 18. storočí žijúcich členov rodu Andrássy.

K najvzácnejším predmetom na výstave patrí unikátna mapa Viedne z roku 1778 od Josefa Daniela Hubera, ktorá bola nedávno nákladne zreštaurovaná. Mapa má rozmery 3,7×4,1 m a rezidenciu Márie Terézie zachytáva z vtáčej perspektívy.

Ako pre náš web prezradila Judita Krajčiová, otvorenie výstavy začalo o 17:00 hod. vo vestibule kaštieľa, to moderoval Róbert Kobezda a slávnostným príhovorom privítal hostí riaditeľ múzea v Betliari, Július Barczi.

„Medzi hosťami bola prítomná aj riaditeľka odboru Ochrany pamiatkového fondu ministerstva kultúry, PhD. Zuzana Ondrejková, taktiež aj generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva kultúry SR, Dr. Emília Kršíková. Príhovor aj zároveň s prednáškou o Márii Terézii mala pani Dr. Eva Kowalská, vedecká pracovníčka Historického ústavu SAV. Práve ona sa zaoberá obdobím Márie Terézie, obdobím reformácie. Po oficiálnom otvorení nasledovala prehliadka na prízemí kaštieľa a tak isto na prvom poschodí, kde je umiestnená mapa Viedne. Potom už nasledovala narodeninová oslava Márie Terézie. S účasťou sme veľmi spokojní, mali sme zaplnený celý vestibul, čo je približne okolo 200 ľudí,“ povedala pre náš web Krajčiová.

Obrazom: Otvorenie výstavy o Márii Terézii a oslava jej narodenín
23
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM