Peter Simon Správy

V kaštieli sa bude opäť bádať: Vedenie pripravilo derniéru výstavy

V betliarskom kaštieli sa pripravujú na zaujímavú vec. Vedenie obyvateľov okolia vyzvalo aby priniesli ukázať, čo dostali ich predkovia do daru od Andrássyovcov.

Ilustračný obrázok k článku V kaštieli sa bude opäť bádať: Vedenie pripravilo derniéru výstavy
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V betliarskom múzeu sa v sobotu 2. apríla od 14:00 uskutoční derniéra výstavy Čo ukrýva kaštieľ s kurátorským výkladom. Nebude chýbať prípitok a kopec ďalšieho.

„Pomôžte nám rozšíriť našu databázu fotografií, korešpondencie či predmetov dennej potreby. Zaujíma nás všetko, čo súvisí s kaštieľom Betliar, hradom Krásna Hôrka, kaštieľom v Parchovanoch či samotnými Andrássyovcami,“ informuje v správe Judita Krajčiová.

Podľa slov riaditeľa Múzea Betliar Júliusa Barcziho ide o vôbec prvú výstavu, ktorá sa v tejto inštitúcii koná mimo hlavnej sezóny a návštevníkom poskytuje príležitosť vidieť aj to, na čo počas klasických prehliadok nie je priestor. „Výstava je zaujímavá predovšetkým tým, že sú tu vystavené predmety, ktoré návštevníci doteraz nemali možnosť nikdy vidieť. Sú tu prezentované aj nové nálezy z ostatných období, pretože tento kaštieľ, ktorý sa po 2. svetovej vojne zachoval so svojím pôvodným zariadením, ešte stále ukrýva mnohé poklady v podobe zbierkových predmetov,“ uviedol riaditeľ.

Ako dodáva, pri ich prezentácii sa navyše rozhodli pre opačný postup, aký je obvyklý pri múzejnej práci. „Najprv sa má bádať, zapisovať, spracovávať, a potom prezentovať. My sme to zobrali z opačného konca. Najprv budeme tieto predmety vystavovať a neskôr sa im budeme venovať,“ uviedol riaditeľ s tým, že poznajú históriu, ktorú spomínané predmety reprezentujú, a preto si dovolili obrátiť zaužívaný postup.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM