Peter Simon Kultúra

V kaštieli odhaľovali tajomstvá: Návštevníkov čakalo po prehliadke aj premietanie záznamov

K nálezom posledných rokov z kaštieľa patria aj videozáznamy s rôznou tematikou. Tie najzaujímavejšie vybrali a kurátorky múzea Tímea Mátéová a Katarína Takácsová ich prvýkrát odprezentovali verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku V kaštieli odhaľovali tajomstvá: Návštevníkov čakalo po prehliadke aj premietanie záznamov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Novinkou kaštieľa v Betliari je aj zimná výstava „Čo ukrýva kaštieľ“, ktorá sa koná od začiatku decembra 2015 do začiatku apríla 2016. Otvorená je na prízemí kaštieľa a významnou mierou prispela k zvýšeniu návštevnosti v mimosezónnom období. Podľa slov propagačnej manažérky múzea ju doteraz videlo takmer 2000 návštevníkov.

20. februára o 14:00 hod. sa konalo v múzeu jedno zo sprievodných podujatí výstavy „Čo ukrýva kaštieľ“ pod názvom „Čo ukrýva filmotéka múzea“. Po prehliadke výstavy organizátori pre záujemcov pripravili premietanie záznamov, ktoré vznikli počas existencie múzea. Kurátorky múzea Tímea Mátéová a Katarína Takácsová ich prvýkrát odprezentovali verejnosti.

„Návštevníci mohli vidieť pohreb grófky Ilonky Andrássyovej, dcéry posledného majiteľa kaštieľa v Betliari, ktorá zomrela v Budapešti v r. 1990 a jej urna bola v r. 1991 uložená v hrobke hradu Krásna Hôrka. Pohrebu sa zúčastnil jej brat Gejza II. Andrássy, jeho dcéra Erzsébet, jej štyri deti a tiež príbuzní z rôznych významných aristokratických rodín,“ uviedla propagačná manažérka betliarskeho múzea Judita Krajčiová.

Ako spresnila, pred pohrebom sa konala tlačová beseda s grófom a jeho rodinou na obecnom úrade. Výstupom z tejto tlačovej besedy bolo niekoľko novinových článkov, ktoré sa nachádzajú v archíve múzea. „Okrem týchto záznamov sme odprezentovali aj ukážku z nahrávky, ktorá vznikla po rekonštrukcii kaštieľa. Podujatia sa zúčastnilo cca. 30 návštevníkov, ktorí si pri teplom čaji a varenom víne s veľkým záujmom pozreli záznamy, ktoré doteraz verejnosť ešte nemala možnosť vidieť,“ hovorí Krajčiová.

Ďalšie tajomstvá sa v Betliari budú odhaľovať 6. marca o 14:00 hod., keď s kurátormi máte možnosť nazrieť za tajné dvere v historickej knižnici a 18. marca o 16:30 hod., na prednáške Silvie Lörinčíkovej, s názvom „V lesku Dóžovho paláca“ predstavia menej známu taliansku vetvu Andrássyovského rodu, ktorú predstavuje aj jedna časť výstavy.

Múzeum je v zime otvorené od 10:00 hod. do 16:00 hod. a posledný vstup je o 15:00 hod., čiže o hodinu neskôr ako v predchádzajúcich rokoch. „Aj tým sme sa snažili vyjsť v ústrety návštevníkom v zimnom období. Od apríla budeme mať otvorené od 9:30 hod. do 16:30 hod., pričom posledný vstup do kaštieľa bude o 15:30 hodine,“ uviedla na záver Krajčiová.

Foto: ilustračne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM