Rôzne

V hornogemerskej obci Gočovo sa konalo nevšedné podujatie: Slávnostná prezentácia knihy, FOTO

Kniha Emílie Ivanovej rodenej Nemcovej je o živote ľudu obcí Vlachovo, kde sa autorka narodila, Gočovo, ktoré sa stalo jej druhým domovom, ale aj mnohých ďalších dedín gemerského regiónu.

Ilustračný obrázok k článku V hornogemerskej obci Gočovo sa konalo nevšedné podujatie: Slávnostná prezentácia knihy, FOTO
21
Galéria
Zdroj: Š. Majerčák / D. Blanár

V hornogemerskej obci Gočovo sa v sobotu 25. januára 2020 konalo nevšedné podujatie a to slávnostná prezentácia knihy Emílie Ivanovej rodenej Nemcovej Žila som s nimi. Je to kniha poviedok o živote ľudu obcí Vlachovo, kde sa autorka narodila, Gočovo, ktoré sa stalo jej druhým domovom, ale aj mnohých ďalších dedín gemerského regiónu. Životné osudy týchto ľudí si boli totiž v mnohom podobné.

Vyše 70 poviedok

Príbehy stvárnené vo vyše sedemdesiatich poviedkach sú situované do miestnych lokalít s ich historickými názvami a aj postavy z príbehov sú reálne, čo je neobyčajne cenné aj z národopisného hľadiska. Verne, často až detailne opisuje autorka postup už dávno zabudnutých dedinských prác.

S láskou a nostalgiou taktiež spomína na detské hry a huncútstva pri pasení husí či kráv, na úsmevné príhody zo školských čias, pri zbere lesných plodín, pri práci i každodennom živote.

Kniha jej spomienok nie je však len radostná. So smútkom v duši spomína ako v detstve prišla o otca, v dospelosti o dlhodobo nemocného manžela a o svoju milujúcu matku. Osud jej nedoprial mať vlastné deti, preto všetku svoju materinskú lásku venovala svojim ratolestiam v materskej škole ako učiteľka. Dlho viedla aj detský folklórny súbor „Slniečko“.

Autorka sa vo svojej publikácii venuje aj témam, ktoré v nedávnej minulosti podstatne ovplyvnili život slovenskej dediny, najmä kolektivizáciu súkromného majetku roľníkov do jednotných roľníckych družstiev i nežnej revolúcii. Tieto udalosti opisuje s nadhľadom ako rozprávanie stareniek, ktorým tieto udalosti nakoniec zmenili život k lepšiemu.

Splnený sen

Kniha Žila som s nimi je bohato ilustrovaná regionálnymi umelcami, menovite Vincentom Blanárom z Revúcej a Jánom Marcišom z Gočova. Príbehy sú dokumentované tiež historickými fotografiami. Pôsobivé grafické stvárnenie diela vyhotovilo grafické štúdio rožňavskej tlačiarne Roven.

Autorka knihy vo svojom príhovore zaspomínala aj na svoje školské časy, kedy si pri čítaní poviedok svojej menovkyne Boženy Nemcovej predsavzala napísať raz takú istú knihu ako ona. Je šťastná, že sa jej tento detský sen naplnil v seniorskom veku.

Slávnostná prezentácia knihy za účasti starostov obcí Gočova Milana Mlynára a Vlachova Petra Pakesa ukončil Juraj Kováč slovami: „Vyprevádzame túto knihu poviedok na jej ceste k čitateľom s tým, aby myšlienky a životné skúsenosti vekmi získané a stvárnené v nej boli pamiatkou i poučením pre ďalšie naše generácie.“

Informácie poskytol Juraj Kováč.

V OBRAZOCH: Prezentácia novej knihy z horného Gemera
21
Galéria
Zdroj: Š. Majerčák / D. Blanár
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM