Peter Simon Kultúra

V Gos-ke sa budú venovať zaujímavej surovine: Odborník predstaví rohovinu

Gemerské osvetové stredisko sa už onedlho bude na podujatí U nás taká obyčaj venovať téme Rohovina, ako ju nepoznáme. Vystúpia aj speváci z Krásnohorskej Dlhej Lúky.

Ilustračný obrázok k článku V Gos-ke sa budú venovať zaujímavej surovine: Odborník predstaví rohovinu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Gemerské osvetové stredisko sa v mesiaci máj bude na podujatí U nás taká obyčaj venovať téme Rohovina, ako ju nepoznáme.

Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave informuje, že domácka a remeselná výroba z rohoviny zanikla v polovici 50. rokov v procese kolektivizácie poľnohospodárstva a likvidácie živností. Ústredie ľudovej umeleckej výroby už pri zakladaní získalo žijúcich tradičných výrobcov z rohoviny pre svoj výrobný a obchodný program a týmto sa prakticky zaslúžilo o prežitie remesla. „Samotné spracovanie rohoviny je zaujímavé remeslo, pri ktorom sa využíva odpad (rohy) zo živočíšnej produkcie. Šikovní remeselníci z nich dokážu vytvoriť rôzne predmety či už do domácnosti, ale aj hudobné nástroje a dekorácie,“ doplnila Hlaváčová.

Pozvanie v stredu, 17. mája prijal odborný lektor z Regionálneho centra ÚĽUV v Košiciach Ľudovít Cehelský, ktorý divákom priblíži toto vzácne remeslo, spracovanie rohoviny, ako aj konkrétne výrobky. „Divákom tentokrát radi predstavíme mužský spevácky kolektív z Krásnohorskej Dlhej Lúky Mákvirág, ktorý pracuje pod vedením Juraja Nagya,“ povedala Mária Hlaváčová.

Podujatie sa uskutoční v stredu, 17. mája 2017 od 18:00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera.

Vystúpenie mužskej speváckej skupiny bude doplnené sólistom – inštrumentalistom Gabrielom Ulmanom. „Pán Gabriel Ulman je citarista a svoj herný štýl odovzdáva aj mladším generáciám. Počas večera ho vyspovedáme a dozvieme sa, aké sú typické prvky hry na citare, taktiež si vypočujeme maďarský piesňový repertoár z Krásnohorskej Dlhej Lúky,“ dodala na záver Hlaváčová.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM