Peter Simon Správy

V Gombaseku pribudne vyhliadková veža: Ozvláštnia ju kostolné zvony, FOTO

Veža poskytne krásny pohľad na lokalitu zaniknutého kláštora pavlínov v Gombaseku, miestnej časti obce Slavec.

Ilustračný obrázok k článku V Gombaseku pribudne vyhliadková veža: Ozvláštnia ju kostolné zvony, FOTO
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Opäť ďalšia novinka v Gombaseku. Po úprave okolia jaskyne a archeologickom výskume pribudne v lokalite zaniknutého kláštora pavlínov v Gombaseku vyhliadková kostolná veža so zvonmi vo vnútri. Tá má slúžiť na ucelený pohľad z vtáčej perspektívy na archeologické nálezisko. Práce na nálezisku budú prebiehať aj naďalej.

Ako pre Rožňavu24.sk uviedol predseda OZ Sine Metu Örs Orosz, jedná sa o zvony z obce Sútor pri Rimavskej Sobote. „Tam sa nachádzal už len starý rozobratý kostol, a tieto zvony nám poskytli. V našom portfóliu sa nachádza aj takáto činnosť, že zachraňujeme rôzne historické pamiatky. Nakoľko chceme vytvoriť pri v okoli jaskyne sakrálny priestor , tak sme sa rozhodli, že tieto zvony sem dovezieme, nainštalujeme,“ hovorí pre náš web Örs Orosz.

Pozrite si v našej galérii fotky z pripravovanej vyhliadkovej veže.

Následne spresnil, že pri novom objekte bude osadená aj informačná tabuľa. „Zvony sú už na mieste, no treba dobudovať ešte vyhliadkovú vežu aj so schodiskom. Nebude extra vysoká, no bude vhodná na to, aby ľudia mohli vidieť pôdorys celého archeologického objektu. K tejto veži bude mat prístup široká verejnosť. V Gombaseku sú celkovo štyri staré objekty, ktoré sú zahrnuté do náučného chodníka Gombaseckého kultúrneho okruhu, a približujúci históriu a prírodu regiónu. Ten sme vybudovali vlani s finančnou podporou KSK a Košice Región Turizmus,“doplnil predseda združenia.

Svorník so zachovanou freskou, fragmenty stredovekých kódexov s časťami drevených dosiek či mince z 15. a 16. storočia. Všetky tieto nálezy našli archeológovia počas medzinárodného výskumu, ktorý na jar prebiehal v lokalite zaniknutého kláštora pavlínov v Gombaseku. Hlavným realizátorom výskumu bolo Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote v spolupráci s katedrou archeológie Univerzity Loránda Eötvösa (ELTE) z Budapešti.

„Raritou je napríklad nález pôvodného gotického svorníka, ktorý uzatváral klenbu kostola. Je zdobený freskou žehnajúcej ruky, ktorá sa takmer celá zachovala. Objavili sme aj veľmi zaujímavé fragmenty stredovekých kódexov. Nezachovalo sa z nich iba bronzové kovanie, ako to býva zvykom, ale aj drevené časti dosiek, potiahnutých kožou,“ priblížil archeológ GMM Alexander Botoš.

V lokalite sa archeológom podarilo zachytiť aj staršie osídlenie. Prvým krokom pred archeologickým výskumom však bolo vyčistenie lokality od náletovej zelene, zeminy a stavebného odpadu. Koncom minulého roka ho realizovalo občianske združenie (OZ) Sine Metu, ktoré areál kláštora vlastní. V budúcnosti by sa toto miesto mohlo stať ďalšou turistickou atrakciou regiónu.

Prvá písomná zmienka o pavlínskom kláštore v Gombaseku je z roku 1371. Fungoval do roku 1566, kedy z neho mníchov vyhnali Bebekovci a prestavali ho na renesančnú pevnosť. Lokalita je odbornej verejnosti dobre známa, ale komplexný archeologický výskum v nej bol realizovaný prvýkrát.

Obrazom: V Gombaseku pribudne vyhliadková veža
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM