Peter Simon Správy

V centre Rožňavy postavili máj: Námestím sa ozývali tradičné ľudové piesne, FOTO a VIDEO

Tradície treba zachovávať. Stavanie mája je zvyk, ktorý poznajú mnohé národy už od nepamäti. Za sprievodu hudby a tanca ho postavili aj priamo v srdci Rožňavy.

Video: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Prítomných nezastavilo ani sychravé počasie. V centre mesta sa zišlo niekoľko desiatok obyvateľov, aby si na vlastné oči pozreli stavenie mája a vystúpenie folklórnych súborov. Oslavy majú svoju tradíciu v meste už desiatky rokov. Podujatie organizovalo mesto Rožňava v utorok, 30. apríla 2019 v popolud­ňajších hodinách v spolupráci s folklórnymi súbormi.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek z podujatia.

Po osadení mája oslavy pokračovali hudobným programom. Tradičné ľudové piesne a tance folklórnych súborov sa ozývali celým mestom. Samozrejme nechýbalo ani malé pohostenie. O zábavu sa postarali folklórne súbory Haviar, Dubina a Borostyán. Návštevníci a obyvatelia mesta si tak mohli počas jarného popoludnia vychutnať pestrý program obohatený ľudovou hudbou, tancom a tradíciami.

„Mesto Rožňava toto podujatie organizuje už tradične pre širokú verejnosť. Stavanie mája je dlhodobá tradícia. Mládenec, ak mal záujem o dievča, tak jej pod oknom postavil máj. Samozrejme bola to tradícia skôr na vidieku, ale aj v niektorých mestách. Je veľmi dobré, ak sa tieto tradície zachovávajú, a preto si myslím, že je dôležité aj do budúcna, aby sa táto pekná akcia v Rožňave zachovala. Som rád, že sa tu zišlo toľko ľudí. Máj- mladý stromček postavili folkloristi,“ povedal zástupca primátora Rožňavy, Ján Lach.

Obrazom: Tradičné stavanie mája v Rožňave (2019)
53
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM