Peter Simon Správy

V Betliari sa uskutoční orientálny deň: Čo nás čaká?

Tohtoročná letná sezóna sa v kaštieli Betliar nesie v znamení spoznávania ďalekých kútov sveta, do ktorých v 19. a začiatkom 20. storočia zavítali Andrássyovci.

Ilustračný obrázok k článku V Betliari sa uskutoční orientálny deň: Čo nás čaká?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Judita Krajčiová z betliarskeho múzea, pre návštevníkov si v rámci jedinečnej výstavy „Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari“ pripravili v múzeu aj množstvo sprievodných podujatí.

„K takým bude patriť aj Orientálny deň 18. augusta 2018 (v sobotu), keď sa prenesieme do atmosféry rozprávok tisíc a jednej noci. V parku pred kaštieľom bude od 10:00 do 16:00 postavený unikátny turecký stan z 19. storočia, ktorý patrí do zbierok Andrássyovcov a návštevníci budú mať možnosť pozrieť si ho aj z vnútra s orientálnym zariadením. Kurátori múzea porozprávajú zaujímavosti o stane a cestách členov Andrássyovskej rodiny v Oriente o 14:00 pri tureckom stane,“ spresnila Krajčiová.

Ako doplnila, spomínaná výstava má etnografickú povahu, sústreďuje predmety, ktoré v minulosti plnili funkciu rarity v šľachtickom sídle a dokumentuje zberateľskú vášeň Andrássyovcov.

Na výstave prezentujeme aj množstvo orientálnych zbraní, o ktorých sa viac dozviete od kurátorov múzea v rámci Pohľadu zblízka o 16-tej hodine. S orientálnymi tancami sa pri tureckom stane o 13:00 a 15:00 predstaví tanečná skupina Šeherezáda z Košíc.

„Mysleli sme aj na našich najmenších návštevníkov, ktorí si v dopoludňajších hodinách môžu v našej tvorivej dielni vyrobiť zaujímavé predmety s orientálnymi motívmi a popoludní medzi dvoma vystúpeniami orientálnych tanečníc sa budú venovať základom orientálnych tancov pod vedením lektorky a choreografky Kalily,“ dodala na záver Judita Krajčiová.

Podujatie sa koná len v prípade dobrého počasia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM