Peter Simon Kultúra

V Baníckom múzeu predstavia diela z letných sympózií Tvorivého spolku Rovás

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Tvorivým spolkom Rovás, prichystalo pre svojich návštevníkov ďalšiu výstavu s názvom Z diel letných sympózií Tvorivého spolku ROVÁS (eNRA) z roku 2019.

Ilustračný obrázok k článku V Baníckom múzeu predstavia diela z letných sympózií Tvorivého spolku Rovás
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava prezentuje materiál z Letnej akadémie v roku 2019, ktorá sa konala v Sedmohradsku, Maďarsku a na Slovensku. Umelcov v Tvorivom spolku Rovás združuje spoločná vlnová dĺžka a rovnaký hodnotový rebríček.

„Názov nie je odkazom na runové písmo, ale je odvodený od výrazov „zaznamenať, zobrať na vedomie, vryť do pamäte, zapamätať si“. Základná filozofia našej tvorivej komunity hovorí o akomsi aristotelovskom dualizme, o hmote a tvare.  Veríme, že inšpirácia je prvoradá a odborné poznatky sú až druhoradé – pričom bez príslušných odborných znalostí sa inšpirácia nedokáže plne prejaviť. Byť prítomný!  - toto je náš kategorický príkaz, pretože dnes už pojem „súčasné“ obsiahne všeličo,“ povedal na margo Letnej akadémie Otto Szabó, predseda OZ Rovás.

Ako doplnil, táto filozofia k nám pritiahla množstvo umelcov z Karpatskej kotliny. Keby sme chceli predstaviť košický Rovás tak, že na výstave sa zúčastnia iba košickí Maďari, bola by to veľmi neúplná prezentácia a neukázala by pravú silu našej 25-ročnej organizácie.

„Rovás sa totiž priebežne rozširuje a dnes už ako tvorivý spolok pôsobí na úrovni celej  Karpatskej kotliny. Sú medzi nami poslucháči univerzít, mladí absolventi na začiatku svojej kariéry a zabehnutí umelci aj celkom slávnych mien,“ dodal Otto Szabó.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok, 5. novembra 2019 o 17:30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Nám. baníkov 25 a záujemcovia si ju môžu pozrieť do 31. januára 2020.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM