Správy

V bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia

V nižnoslanskej bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia.

Ilustračný obrázok k článku V bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Dočasné riešenia spočívajú v odklonení prítoku povrchových vôd do rudnej bane. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.

Prípravné práce

Envirorezort približuje, že v bani zasiahne banská záchranná služba. Opraví prerušené potrubie, aby voda z vyšších obzorov nenatekala do hlbších zanesených priestorov bane a na povrch vytekala neznečistená. Taktiež sa upraví koryto potoku v obci Kobeliarovo v okrese Rožňava, ktoré sa v minulosti prepadlo do vydolovaného priestoru bane a zvýšilo prítok vôd do bane. V piatok (1. 4.) v tejto veci oslovilo MŽP správcu vodného toku a začali sa prípravné práce.

Banská voda, ktorá vyteká do rieky Slaná a spôsobuje jej zafarbenie a zvýšenie niektorých ukazovateľov kvality povrchových vôd, sa podľa MŽP najviac kontaminuje v hlbších priestoroch bane. „Je preto nevyhnutné odkloniť čo najväčšie množstvo vôd, ktoré natekajú do týchto priestorov, čím sa významne zníži aj množstvo vytekajúcich banských vôd z výpustného objektu a aj miera znečistenia v rieke Slaná,“ skonštatoval envirorezort s tým, že následné trvalé riešenie čistenia týchto vôd budú jednoduchšie.

Kto je zodpovedný?

Akokoľvek môžeme byť nespokojní so situáciou, teraz nie je podstatné vyvodzovať zodpovednosť. Na to bude čas potom, keď odstránime prvotnú príčinu,“ poznamenal Kiča.

Ministerstvo poukazuje, že v prípade znečistenia rieky Slaná ide o zložitú situáciu, ktorej technické riešenie bude náročné. Nie je podľa rezortu možné ďalej odďaľovať vykonanie dočasných opatrení.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody, ktorý robil Slovenský vodohospodársky podnik, v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. Znečistenie rieky Slaná nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody.

Trestné oznámenie

Situáciu na rieke Slaná rieši i Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Odmietajú tvrdenia, že si nesplnili svoje povinnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM