Rôzne

Úsmevné momenty v Jelšave: Na adventných dňoch si mužov skúšali veštiť aj vydaté ženy :)

Liatie olova, varenie halušiek s papierovými lístkami, ale aj pobehovanie bosoriek dominovali v sobotu adventnému dňu v Mestskom múzeu a Osvetovom centre vyšehradskej kultúry (MMaOCVK) v Jelšave.

Ilustračný obrázok k článku Úsmevné momenty v Jelšave: Na adventných dňoch si mužov skúšali veštiť aj vydaté ženy :)
Foto: Eva Viestová

Ako povedala riaditeľka múzea Tatiana Strelková, v pondelok 2. decembra pokračujú v programe adventným koncertom.

Podľa ľudových tradícií sa na Ondreja začali takzvané stridžie dni. Viacerým menám pripisovali ľudia podľa kalendára rôzne nadprirodzené schopnosti. Najsilnejšie mali byť Ondrej, Tomáš, Mikuláš a najnebezpečnejšou strigou bola Lucia.

„Lucie chodili zamaskované v bielom, s husím krídlom a vymetali rohy, aby domácnosti chránili pred nečistými silami. Na Ondreja sa chceli vydajachtivé dievčatá dozvedieť najmä meno ich budúceho manžela. Najznámejším zvykom bolo liatie olova, ale na Gemeri sa varili aj halušky, v ktorých boli papierové lístky s menami možných ženíchov. Tieto tradície sa snažíme oživiť a pripomenúť ich verejnosti. To, že tu v múzeu do vody hádžu halušky aj vydaté ženy, vôbec nevidím ako problém. Skôr to vyvoláva úsmev a pomáha spríjemniť tú predvianočnú atmosféru,“ skonštatovala Strelková.

Dobrovoľníci sa v múzeu venovali aj deťom v rôznych tvorivých dielňach. Z rozmanitých predmetov vyrábali predovšetkým vianočné dekorácie a ozdoby.

„V spolupráci s občianskym združením Jelšavanka sme pripravili aj ukážku prípravy tradičného obradného gemerského jedla, ktorým sú kvaky. Je to vlastne zapečené cesto v podobe hákov, ktoré aj dnes nahrádzajú väčšinou polosuché rožky. V iných regiónoch to poznajú ako opekance. Je to vlastne sladké jedlo, pretože kvaky sa ochucujú zmesou buď z orechov, maku, alebo tvarohu. Tiež sme upiekli záviny, kde dominujú podobné plnky, ale tam sa už dnes objavuje ako surovina aj kakao,“ dodala riaditeľka múzea.

Adventné dni pokračujú v Jelšave v pondelok 2. decembra adventným koncertom v rámci Revúckych adventných koncertov v katolíckom kostole sv. Petra a Pavla.

POZRITE SI NAŠE FOTO A VIDEO Z JELŠAVY.

Adventné dni v múzeu v Jelšave
1
Galéria
Adventné dni v múzeu v Jelšave
26
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM