Peter Simon Správy

Unikátne FOTO z Rožňavy: Mestský úrad trochu inak

Zábery na známu budovu z iného uhľa pohľadu. Viete, aký účel spĺňala v minulosti?

Ilustračný obrázok k článku Unikátne FOTO z Rožňavy: Mestský úrad trochu inak
3
Galéria
Zdroj: Gabriel Bogdán

Výstavba viacposchodovej budovy v centre nášho meste začala písať svoju históriu koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia. Od vtedy sa jej účel radikálne zmenil. Interiér prešiel obnovou, no fasáda stavby ostala taká, ako si ju pamätajú tí skôr narodení. Na čo slúžil dnešný mestský úrad bývalému režimu?

Ako náš web informoval hospodár budov v správe mestského úradu Ján Lázár, budova dnešného Mestského úradu bola postavená v roku 1978.

„Pred tým to bola budova OV KSS, teda Okresného výboru Komunistickej strany Slovenska,“ povedal Lázár.

Historické zábery nám mesto poskytnúť nevedelo, my sme sa však pustili do hlbšieho pátrania a nejaké sa nám aj podarilo nájsť. Poskytol nám ich zo svojej zbierky Rožňavčan Gabriel Bogdán. Nájdete ich v našej galérii. Pozrite si, ako vyzeral dnešný mestský úrad v Rožňave bez okien, či dverí, ako surová stavba.

„Silné stránky budovy sú jednoznačne poloha v blízkosti centra mesta, kapacitne zatiaľ postačuje na to, že všetci zamestnanci sú umiestnení v jednej budove. Ako slabinu by sme mohli uviesť, že nebola ešte rekonštruovaná, čiže je energeticky nevyhovujúca,“ dodal hospodár.

Zistili sme však ešte jednu perličku. Tú nám priblížila historička Edita Kušnierová. Prezradila, že na mieste dnešnej budovy Baníckeho múzea – historická expozícia, ktorá sa nachádza tesne za dnešným mestským úradom malo vyrásť parkovisko, ktoré by v tom čase spĺňalo kapacitné požiadavky režimu. To sa napokon neudialo a skupina zanietencov z Rožňavy ponechanie múzea presadila.

Obrazom: Spoznávate tento objekt :)
3
Galéria
Zdroj: Gabriel Bogdán
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM