Peter Simon Správy

Umelý vodopád potrebuje bezodkladne obnovu: Práce začnú už v týchto dňoch

Jednou zo zaujímavých stavieb parku je veľký vodopád, ktorý vyprojektoval a postavil ako súčasť unikátneho vodného systému záhradník Jozef Bergmann počas druhej veľkej úpravy parku v 20. rokoch 19. storočia. Ten už potrebuje obnovu.

Ilustračný obrázok k článku Umelý vodopád potrebuje bezodkladne obnovu: Práce začnú už v týchto dňoch
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pri Múzeu Betliar funguje Občianske združenie Andoras. Ako informovala kultúrno propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová, OZ podalo projekt na Obnovu rímskeho vodopádu a revitalizáciu jeho okolia. Nadácia známej banky podporila tento projekt sumou 30 000 eur. Projekt vypracovala Erika Šmelková z múzea v Betliari.

Rozsiahly anglický park s rozlohou viac ako 80 hektárov založil osvietený aristokrat, slobodomurár, gróf Leopold Andrássy koncom 18. storočia. Podľa zoznamu organizácie ICOMOS patrí medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta. „Jednou zo zaujímavých stavieb parku je veľký vodopád, ktorý vyprojektoval a postavil ako súčasť unikátneho vodného systému záhradník Jozef Bergmann počas druhej veľkej úpravy parku v 20. rokoch 19. storočia. Vodopád v podobe zrúcaniny rímskeho akvaduktu bol postavený v r. 1823,“ hovorí Krajčiová a dodáva, že jedinečnosť tejto stavbe, okrem vzhľadu dodávajú aj skutočnosť, že ide o najvyšší umelý vodopád na Slovensku, vysoký približne 9 metrov.

Začiatkom 20. storočia bol bazén pod vodopádom ohradený vysokou mrežovou ohradou a upravený ako zverinec, kde Andrássyovci chovali ľadové medvede, pričom išlo o prvý chov ľadových medveďov na svete.

„Rekonštrukcia je potrebná z dôvodu porúch vo forme prasklín, uvoľneného kamenného materiálu v mieste klenbového otvoru ale aj priesaku zrážkovej vody v grote. Poškodené je aj kamenné murivo a oceľová konštrukcia vodopádu tiež javí známky poruchy. V rámci projektu sa uskutoční revitalizácia okolia, odstránenie náletových drevín, koreňových systémov, výsadba nových drevín, statické zabezpečenie objektu, obnova murív a čistenie vodných nádrží,“ spresňuje informácie kultúrno propagačná manažérka betliarskeho múzea.

Práce začnú v najbližších dňoch a budú ukončené na jeseň. „Počas rekonštrukcie bude z bezpečnostných dôvodov ohradené okolie vodopádu, ostatné časti parku budú pre návštevníkov sprístupnené bez obmedzení,“ prezradila na záver Krajčiová.

Foto: ilustračné

Obrazom: V Betliari čoskoro prebehne rekonštrukcia vodopádu
26
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM