Peter Simon Správy

Úctyhodný vek: Najstaršia občianka Rožňavy oslávila 99 narodeniny

Zagratulovať jej prišiel aj primátor mesta. Čiperná babička prežila takmer celé búrlivé storočia.

Ilustračný obrázok k článku Úctyhodný vek: Najstaršia občianka Rožňavy oslávila 99 narodeniny
4
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava

Dátum 28. júna 2018 je pre p. Annu Jankóovú veľmi dôležitý, pretože v tento deň sa dožila krásnych 99 rokov a zároveň je najstaršou občiankou mesta Rožňava. Primátor mesta Pavol Burdiga jubilantku dňa 29. júna 2018 osobne navštívil v zariadení Subsídium, kde vzácnej jubilantke odovzdal kyticu voňavých kvetov, pamätný list a darčekový kôš. Pani Jankóová s vďačným úsmevom a žiarivými očkami poďakovala za dary a návštevu, ktoré jej urobili veľkú radosť.

„Pani Jankóová sa narodila 28. júna 1919 v Drnave v rodine roľníkov ako piate dieťa z deviatich. Mala šiestich bratov a dve sestry a je už len jedinou žijúcou zo súrodencov. Mladosť nemala ľahkú, manžel ešte mladý padol vo vojne. Ostala sama so štyrmi deťmi, o ktoré sa s láskou starala. Každú voľnú chvíľku venovala svojim deťom ale i svojej vášni, a to spievaniu a háčkovaniu. Rada sa venovala záhradke, mala rada kvety, prírodu aj dlhé prechádzky,“ informovala Erika Švedová z mestského úradu v Rožňave.

Zaujímavosťou je, že stále čiperná babička od narodenia platí už piatou menou. Cez ruky jej počas života prešlo teda päť druhov platidiel z rôznych období.

Pani Anka sa rada prechádzala po meste. Ako povedala jej dcéra, niekedy nachodila aj kilometre, a to ešte aj vo veku 95 rokov. „Určite by dávnejšie nepovedala, že sa dožije takéhoto vysokého veku aj keď tušila, že je zo silného koreňa. Jej manžel padol vo vojne, od roku 1944 žila ako vdova. Recept na dlhovekosť nemá. Odmalička žila zdravým životným štýlom, v minulosti neprekonala dokonca ani žiadnu závažnú chorobu. Počas celého života nefajčila ani nepila, tak by sme to mohli nazvať aj takým elixírom na dlhovekosť,“ uviedla dcéra oslávenkyne a doplnila. „V minulosti bola takým typom človeka, ktorý sa rád zabáva, dokonca počas sviatkov či všelijakých slávností veľmi rada oslavovala a tešila sa z každej chvíľky,“ povedala jej dcéra.

Obrazom: Najstaršia občianka Rožňavy oslávila 99 narodeniny
4
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM