Radka Deckerová Rôzne

Učiteľky z materskej škôky navštívili Turecko: Získali množstvo nových skúseností i poznatkov

Projekt Comenius s názvom „Don´t throw! Collect and Produce!“, do ktorého je zapojená Materská škola na Ulici štítnickej v Rožňave, poskytol štyrom učiteľkám tejto materskej školy možnosť vycestovať a navštíviť Materskú školu Narcicegi v meste Sanliurfa, vzdialenom 2 782 km od Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľky z materskej škôky navštívili Turecko: Získali množstvo nových skúseností i poznatkov
Foto: Radka Deckerová

Navštívili sme „Sanliurfu“ mesto v južnom Turecku blízko hraníc so Sýriou

Tretie projektové stretnutie partnerov Litva- Slovensko- Španielsko- Turecko zapojených do projektu, sa konalo v týždni od 4.11. do 8.11. 2013.

Stretnutie nám prinieslo množstvo nových informácií čo sa týka predpimárneho vzdelávania a školského systému Turecka. Počas pracovných stretnutí so zástupcami školského a mestského úradu sme si mohli vzájomne vymeniť svoje skúsenosti a postrehy, pochopiť priority vzdelávania a diskutovať o histórii či súčasnosti mesta a celej provincie. Návštevou materskej školy sme mali možnosť sledovať edukačný proces, prehliadnuť si vybavenie tried a areálu MŠ. Pri príležitosti projektového stretnutia miestni pedagógovia pripravili s deťmi kultúrny program, ktorý bol venovaný rodičom, širšej komunite za účasti nás partnerov. Využili sme túto príležitosť a odovzdali pozdrav aj zo Slovenska.

Na pracovnom stretnutí každý z partnerov prezentoval svoje plány a nápady do nasledujúceho projektového roka svojim kolegom. Určili sme si postup pri naplnení spoločných projektových úloh, zameraných na environmentálnu výchovu detí v každej z materských škôl.

Spoznali aj kultúru, históriu, zvyky a kuchyňu

Súbežne s rozvíjaním profesionálnych kompetencií, sme mali možnosť vďaka pestrému programu spoznávať kultúru, históriu, zvyky a kuchyňu mesta s arabskou náladou, akým Sanliurfa je. Sanliurfa je mesto známe ako najstaršie (osídlenie v Mezopotámii) vo svete s históriou viac ako 11 500 rokov. Pokladá sa za rodisko proroka Abraháma, ktorý je známy ako predchodca monoteistických náboženstiev. Sanliurfa je štvrtým svätým miestom islamského sveta po Mekke, Medine a Jeruzaleme. Mesto je charakteristické jeho starým mestom a veľkým predmestím. Južný okraj starého mesta tvorí vysoká skala, na ktorej stojí hrad a pod ním jaskyňa, v ktorej je pochovaný prorok Abrahám. Pri jaskyni stojí mešita, obklopená krásnou parkovou zónou a legendárnym jazierkom s kaprami (Balikligol). Počas našej návštevy sme mali možnosť všetky tieto miesta vidieť a spoznávať tak významnú históriu tohto mesta.

V okolí Sanliurfy sú zaujímavé polonomádske dediny s pôvodnou architektúrou. Navštívili sme najznámejšiu dedinu Harran 40 km od Sanliurfy, ktorá je typická hlinenými domčekmi v podobe úľa. Nachádza sa tu tiež pevnosť a ruiny starej Harranskej univerzity. Ďalšou našou zastávkou bolo Göbekli Tepe – archeologické nálezisko, ktoré odhalilo ruiny najstaršieho chrámu na svete z 10. tisícročia pred n.l. Nezabudnuteľným zážitkom pre nás bola plavba po rieke Eufrat z Halfeti – nachádzajúceho sa na východnom brehu rieky a vzdialeného 120 km od Sanliurfy. Nevynechali sme ani možnosť stáť na hraničnom priechode do Sýrie v meste Akcakale.

Týždenný pracovný pobyt absolvovaný vďaka projektu Comenius v nás zanechal množstvo zážitkov a nových skúseností, ktoré odovzdáme našim kolegom doma. Mesto Sanliurfa navštívime ešte v marci 2014, kedy sa zúčastníme výmenného učiteľského pobytu. Zameraný bude na detailnejší rozbor a porovnanie predprimárneho vzdelávania, školského vzdelávacieho programu ako aj na absolvovanie praktických aktivít priamo v edukačnom procese materskej školy Narcicegi. Ďakujeme našim tureckým kolegom za všetko úsilie, pohostinnosť a tešíme sa na ďalšie stretnutie v Sanliurfe.

Zdroj: roznava.sk
Text: Kostyánszka

Učiteľky z materskej škôky navštívili Turecko
33
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM