Peter Simon Správy

Tri zaujímavé obce z Gemera toho skrývajú mnoho: TOTO ste o nich zrejme netušili

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči.

Ilustračný obrázok k článku Tri zaujímavé obce z Gemera toho skrývajú mnoho: TOTO ste o nich zrejme netušili
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pod Volovcom žili prapôvodní obyvatelia kočovným spôsobom

Obec, ktorá sa dostala do výberu leží neďaleko nášho mesta. V súčasnosti má približne 580 obyvateľov. Je obklopená prírodou. Okrem turistiky po okolí môžete zažiť aj príjemnú prechádzku dedinou. Pača leží v hornatom údolí juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria, neďaleko Krásnej Hôrky pri Pačanskom potoku. Jej nadmorská výška v strede obce meria 428 m, v chotári 400 – 1252 m. Obklopujú ho hory Rákoša, Čertovej Skaly, Ostrého a Panského vrchu i Pipitky.

Chotár obce siaha hlboko na sever až pod Volovec. Ako uvádzajú staré pramene, pomenovanie Pačanskeho potoka je od slovanského osobného mena Pak. Bolo známe už roku 1291.

Už v minulosti pod Panským vrchom žili prapôvodní Pačania, kočovným spôsobom. Aj keď prvá písomná zmienka o obci je až z roku 1338. Obec v minulosti patrila známym Batyzaovcom z rodu Máriassyovcov a po ňom nadvládu prevzal najbohatší feudálny rod Bebekovcov. Obyvateľmi obce boli v tom čase Valasi. Jediným zdrojom ich živobytia bolo pastierstvo, ovčiarstvo a chov kôz. Bývali v jednoduchých obydliach zhotovených z kameňa, dreva a prútia. V 70. rokoch minulého storočia bolo vybudované aj futbalové ihrisko, strelnica, klzisko, či lyžiarsky vlek.

Práca s kovom stále pretrváva

V malebnej dedine Kunova Teplica sa odjakživa obyvatelia živili prácou s kovom. Profesia tu prevláda až dodnes, aj keď v menšom rozsahu. Kunova Teplica sa nachádza v juhozápadnej časti Národného parku Slovenský kras v údolí potoka Štítnik, medzi planinami Plešivec a Koniar. Počiatky osídlenia sú až z doby kamennej i bronzovej. Prvými obyvateľmi boli Slovania, či Maďari.

Kunova Teplica patrí medzi najstaršie železiarske lokality v Gemeri. Koncom 18. storočia tu Pavol Gömöry mal 2 hámre a 4 slovenské pece a bola tu železiareň. Železiarska spoločnosť Concordia v Štítniku vznikla v r. 1833 a skoncentrovala výrobu do vysokých pecí v Štítniku a Kunovej Teplici. V Kunovej Teplici bola železná huta, zlievareň, pec na tavenie, modeláreň a appertur dielňa. Pri návšteve obce, ktorá je obklopená nádhernou prírodou si môžete pozrieť aj rôzne historické pamiatky.

Začiatky histórie písala obec Povrazník

V dolinke, ktorú zo všetkých strán obklopujú vrchy núdzu o príjemne prežité momenty mať určite nebudete. Už v polovici 14. storočia vznikla dedinka, pomenovaná „Povrazník“ (Kötelverö). Vznikla na mieste terajšej Starej Vsi. V dedinke v druhej polovici 15. storočia prenikajú do lesov severného Gemera rusínski Valasi so svojimi stádami. Rusíni následne založili obec, ktorá sa spočiatku menuje len „Lehota“, potom „Štítnická Lehota“ (Csetnek-Lehota) a do 17. storočia od Čiernej hory, ktorá sa nachádza za Kohútom, dostane meno „Čierna Lehota“.

Rusíni sa poslovenčili až v 18. storočí. V obci zúril mor, na ktorý v tom čase umreli stovky ľudí. Následne prepukla cholera, ktorej padlo za obeť vyše 100 ľudí.

V roku 1773 prikročili ku stavbe nového, už kamenného terajšieho kostola, namiesto starého dreveného, ktorý používali 75 rokov. Odvtedy sa Čierna Lehota stále zdokonaľovala a stavala. Veľký význam mala v 2. svetovej vojne. Dnes má Čierna Lehota viac ako 1 000 obyvateľov a stovky domov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM