Peter Simon Správy

Tri lokality v okolí Gemera, ktoré by ste mali poznať: Sledujte tú nádheru! FOTO

Gemer a blízke okolie ukrýva okrem známych i menej známe miesta, ktoré si zaslúžia patričnú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Tri lokality v okolí Gemera, ktoré by ste mali poznať: Sledujte tú nádheru! FOTO
6
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Hájske vodopády

Čaro prírody je úchvatné v každom ročnom období. Dôkazom toho sú aj priam mrazivé fotky. Skvost sa nachádza neďaleko obce Háj. Tá okrem architektonických hodnôt ukrýva aj tie prírodné. Najznámejšími sú Hájske vodopády. Tie lákajú turistov a nadšencov fotenia asi každé ročné obdobie. Hájske vodopády aj za nižšieho prietoku vody Hájskeho potoka sú vďačným cieľom výletov turistov. Počas teplých letných mesiacov nájdu v ich blízkosti príjemný chládok. Turistov však láka aj v zime. Zima tu dokáže vytvoriť zaujímavú scenériu ľadovej krásy.

Hámor v Medzeve

Nižný Medzev v okrese Košice-okolie sa má čím popýšiť. Meno Eliáš Tagnägel sa tam spája s kováčskym remeslom. V 14. storočí začal v Dolnom Šugove stavať tri hámre s vodnými nádržami. Stal sa tak zakladateľom medzevského kováčstva. Medzev sa v minulosti preslávil výrobou kovaného náradia najmä na ručné poľnohospodár­ske práce.

V obci sa tak nachádza národná kultúrna pamiatka hámor. Lopaty, rýle, či motyky z Medzeva boli známe nielen na Slovensku, ale aj v mnohých štátoch sveta.

Sirk a okolie

Toľko nečakaných prekvapení a histórie na jednom mieste nenájdete len tak niekde. A nepozná ho takmer nik. Sirk pod názvom Zirk z roku 1350 sa nachádza na rukopise, je uložený v archíve v kaštieli Betliar. Do okolia obce sa zatúla návštevník asi len náhodou. Napriek tomu v okolí tejto obce sa nachádza mnoho významných historických a architektonických pamiatok viažúcich sa k ťažbe železnej rudy, ktorá tu prebiehala v minulosti až do 50-rokov 20. storočia. V Červeňanoch – časti obce Sirk sa nachádza vysoká pec. Uvidíte ju asi 100 metrov od hlavnej cesty. Bola postavená spolu so železiarňou v rokoch 1870–1874 Hrlicko-tapolcsánskou spoločnosťou a fungovala do roku 1903. Je vysoká takmer 14 metrov.

Foto: ilustračné

Obrazom: Hámor v Medzeve
6
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM