Miroslav Pomajdík Rôzne

Tragédie v Slovenskom raji: Na pamätníku je už 72 obetí, najnovšie meno pribudlo cez víkend

Cez víkend sa na symbolickom cintoríne na Kláštorisku v Slovenskom raji spomínalo na ľudí, ktorí tragicky zahynuli v týchto horách. Na pamätníku pribudlo už 72. meno obete a tiež mená dvoch osobností. Bola to už v poradí štvrtá pietna spomienka na obete.

Ilustračný obrázok k článku Tragédie v Slovenskom raji: Na pamätníku je už 72 obetí, najnovšie meno pribudlo cez víkend
Zdroj: TASR

„Dnes sme odhalili aj pamätnú tabuľu Uhorského karpatského spolku (UKS), ktorý bol prvou turistickou organizáciou na tomto území,“ povedal šéf Asociácie horských sprievodcov Slovenského raja Vladimír Mucha. Išlo o prvú organizáciu, ktorá sa starala o sprístupňovanie Slovenského raja turistom. „Práve UKS tu objavoval rokliny, budoval prvé turistické chodníky a chaty,“ dodal.

Na tomto symbolickom cintoríne nájdete drevené sochy, na ktoré sa umiestňujú mená obetí, osobností, či pamätné tabule. „Pamätná tabuľa UKS bola umiestnená na trojmetrovú repliku spišskonovoveskej veže, pretože práve v tomto meste sídlil UKS počas svojho pôsobenia najviac rokov,“ doplnil Mucha. Na víkendovom pietnom zhromaždení sa zúčastnilo 130 ľudí. „Máme zdokumentovaných 72 obetí, prvá je ešte z roku 1909,“ uzavrel Vladimír Mucha.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM