Peter Simon Správy

TOTO treba vidieť: Kaštieľ prechádza veľkým jarným upratovaním, FOTO!

Práce budú trvať niekoľko dní a kaštieľ sa vyčistí od strechy až po pivnicu. Žiaden predmet nezostane nedotknutý.

Ilustračný obrázok k článku TOTO treba vidieť: Kaštieľ prechádza veľkým jarným upratovaním, FOTO!
20
Galéria
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

Ženy v domácnosti veľmi dobre vedia o čom je reč, no vydržali by ste poriadne popratať historický kaštieľ a „pretrieť“ stovky zbierkových predmetov? Práve takéto veľké jarné upratovanie prebiehalo v uplynulé dni v betliarskom kaštieli. Práce trvali niekoľko dní.

Ako pre náš web uviedla Veronika Straková z betliarskeho kaštiela, veľké upratovanie kaštieľa sa koná raz ročne pred začiatkom hlavnej turistickej sezóny.

Upratuje každý

„Všetci zamestnanci múzea (odborní, technickí aj sprievodcovia) spoločne počas troch dní prejdú kaštieľ takzvane od „strechy až po pivnicu“. Čistili sa podlahy, umývajú okná, leští a ošetruje sa nábytok a zbierkové predmety uložené vo vitrínach. Žiaden predmet nezostane nedotknutý,“ hovorí Straková.

Až do najmenších detailov!

Podľa jej slov je táto činnosť potrebná nielen preto, aby bol kaštieľ stopercentne pripravený na letnú sezónu, ale taktiež, aby sa zabezpečila vhodná ochrana a pravidelná kontrola zbierkových predmetov múzea. „Snažíme sa o zodpovedný prístup ku kultúrnemu dedičstvu, ktoré nám bolo zverené, a preto (môžete to vidieť aj na fotografiách) pri čistení a ošetrovaní ideme aj do najmenších detailov,“ doplnila Straková.

Pozor, aby sa niečo nerozbilo…

Práca so zbierkovým fondom si však vyžaduje nielen precíznosť, ale aj maximálnu pozornosť. „To z dôvodu, aby nedošlo k náhodnému poškodeniu jednotlivých predmetov. Z tohto dôvodu na prácu jednotlivých zamestnancov dohliadajú kurátori múzea. Veľké upratovanie sa koná pravidelne od roku 2016, avšak kaštieľ sa upratuje aj každodenne, nakoľko sme pre verejnosť otvorený šesť a počas letnej sezóny až sedem dní v týždni,“ uviedla na záver pre Rožňavu24 poverená riaditeľka múzea, Tímea Mátéová.

Obrazom: Fotky z veľkého jarného upratovania kaštieľa
20
Galéria
Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM