Peter Simon Správy

Toto sa oplatí pozrieť: Rožňava vtedy a dnes na úchvatnom VIDEU!

Rožňavčan Tomáš zhotovil video, ktoré približuje premenu nášho mesta. Kvôli záberom nachodil po meste viac ako 20 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Toto sa oplatí pozrieť: Rožňava vtedy a dnes na úchvatnom VIDEU!
Zdroj: youtube

Viete, ako vyzeralo naše mesto pred desiatkami rokov? Pozrite si zábery, ktoré zachytávajú veľkú premenu s niekoľkoročným odstupom! Ak ste rodeným Rožňavčanom, mesto pod Kalváriou je vám isto dobre známe.

Nie každý si však ešte pamätá, ako vyzeralo v časoch pred desiatkami rokov. Práve vďaka jedinečným záberom z tohto obdobia, spojených s aktuálnymi, sa môžeme na pár chvíľ vrátiť v čase a pozrieť si aj to, ako sa jednotlivé časti mesta za desiatky rokov zmenili.

Zaujali ho staré fotky

My sme Tomáša Puskása z Rožňavy vyspovedali. Ako prezradil, nápad vznikol už dávnejšie no realizácia projektu len pred niekoľkými dňami. „Už asi 3 roky spätne som natočil video o Plešivci, chcel som pravdaže aj o Rožňave niečo podobné vyprodukovať. Veľkou inšpiráciou boli ľudia na Facebooku, a to dve komunity, ktoré sa venujú starým fotografiám. Klub priateľov starej Rožňavy a Rozsnyói társalgási egylet – Rožňavský besedný spolok. Pri fotografiách o Rožňave sa často dočítate, kto aké spomienky má k danej fotke, alebo aké pekné budovy sme tu mali, ktoré už neexistujú. Veľa ľudí sa pýta, ktorá budova kde mohla stáť a podobne. Preto som sa rozhodol, že skúsim zmapovať tieto staré fotografie a vyhľadať ich pôvodné miesto, kde boli vyhotovené, a urobím súčasný záber na porovnanie,“ povedal pre náš web Tomáš.

Skoro 24 minútové video s názvom Rožňava – minulosť a súčasnosť si pozreli už stovky ľudí a teší sa obľube. Ak ste ho ešte nevideli, nájdete ho v našej galérii. Striedanie starých a aktuálnych záberov z rovnakého miesta odstupom desiatok rokov očarí aj Vás.

Článok pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Miesto záberu rovnaké, ako pred rokmi

Podľa jeho slov to však nebolo také ľahké. „Najťažšie bolo nájsť presné miesto odkiaľ bol odfotený aj pôvodný záber. Keď sa to aj podarilo, veľakrát sa stalo, že okolie sa natoľko zmenilo, že nebolo možné z toho miesta točiť,“ doplnil autor videa.

Desiatky kilometrov po meste

Zábery natáčal tri dni. Stále sa presúval pešo, čo mu podľa mobilu ukázalo cez 20 kilometrov chodenia po meste. „Zhotovil som asi cez 140 záberov, z čoho sa použilo do filmu 135. Samozrejme bolo potrebné najprv pozbierať vhodné fotografie, potom ich vyčistiť od rôznych škrabancov, škvŕn a rôznych textov. Najviac času asi zabralo strihanie a dopasovanie starých fotografií na video. Chcel by som sa poďakovať prispievateľom fotografií na Facebooku v spomínaných komunitách, bez ich fotografií by ťažko vzniklo toto video“ uviedol na záver Tomáš Puskás.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM