Peter Simon Správy

TOTO máme doma: Krásy Krásnohorskej jaskyne a okolia na úchvatnom VIDEU!

Aj keď je prístupná verejnosti, vstup je povolený iba v sprievode skúsených vodcov a v kompletnom jaskyniarskom výstroji.

Ilustračný obrázok k článku TOTO máme doma: Krásy Krásnohorskej jaskyne a okolia na úchvatnom VIDEU!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Do prírody sa oplatí vybehnúť aj na jar. Lokalitu pri Krásnohorskej jaskyni vyhľadáva množstvo nadšencov prírody kvôli nenáročnej, no o to krajšej prechádzke. Pozornosť pútajú aj krásne a nevšedné krasové jazierka. Tie sa nachádzajú na potoku Buzgó. Jedná sa o desiatky metrov dlhé kaskády, ktoré vytvoril samotný potok, vytekajúci z jaskyne.

Ak sa rozhodnete pre takýto druh relaxu pri Krásnohorskej jaskyni, určite vám neujde magický zvuk vyvierajúceho prameňa priamo z podzemného jaskynného systému, nádherný spev vtákov, či to čarovné ticho, v ktorom počuť len hlas prírody.

Pozrite si parádne video priamo z nášho okolia a útrob skvostnej Krásnohorskej jaskyne.

Ako informuje na svojom webe Košice región turizmus, spomedzi šiestich sprístupnených jaskýň Svetového dedičstva UNESCO v destinácii Košice región je Krásnohorská jaskyňa výnimočnou. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že pohyb v nej je spojený s istou dávkou adrenalínu i športovej aktivity. Aj keď je prístupná verejnosti, vstup je povolený iba v sprievode skúsených vodcov a v kompletnom jaskyniarskom výstroji.

„Krásnohorská jaskyňa sa nachádza na severnom úpätí Národného parku Slovenský kras. Dostaneme sa k nej po náučnom chodníku, ktorý vedie od obce Krásnohorská Dlhá Lúka, pričom míňame rieku Čremošná, vodný mlyn a kaplnku Svätej Panny Márie. Do jaskyne sa vchádza umelým vchodom vyrazeným baníkmi v roku 1982 vo výške 316 m n.m,“ spresnil web Košice región turizmus.

„Poslednou sprístupnenou časťou jaskyne, ktorá skrýva povestnú „čerešničku“, je Sieň obrov. Jej dominantou je Kvapeľ rožňavských jaskyniarov, dlho považovaný za najväčší na svete a donedávna zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. Majestátny stalgnát meria takmer 34 metrov a jeho hmotnosť sa odhaduje na 2 000 ton, pričom ročne „priberie“ asi 200 kilogramov,“ dopĺňa sa na webe Košice región turizmus.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM