Martin Károly Krimi

TORNAĽA: Kontrolu na mestskom úrade robila advokátka, ktorá podala aj žaloby

Tornaľa 30. septembra – Z neznámej osoby, ktorá kontrolovala dokumenty na mestskom úrade v Tornali, sa vykľula advokátka Martina Gombosová z Košíc. Najal si ju primátor Ladislav Dubovský. Advokátka podala žaloby v štyroch prípadoch. Figurujú v nich a

Advokátska kancelária z Košíc, splnomocnená primátorom, vypracovala a podala niekoľko žalôb na príslušný súd. „Považovali sme za povinnosť informovať o výsledkoch kontroly mestských poslancov, zástupcu primátora a prednostu mestského úradu. Dostali sme za úlohu poskytnúť právnu pomoc mestu a to sme aj urobili. Zistili sme v niekoľkých prípadoch porušenie zákona. Všetky zmluvy však podpísal aj primátor, ktorý za to bude niesť zodpovednosť. Toto je extrémna situácia, s ktorou som sa ešte vo svojej praxi nestretol,“ povedal TASR zamestnanec kancelárie.

Gombosová podala žalobu o určení neplatnosti kúpnej zmluvy a vlastníckeho práva k nehnuteľnosti proti Eve Hubayovej. Podľa jej zistenia znalecký posudok nehnuteľnosti bol starší ako pol roka, čo je v rozpore zo zákonom a kúpna cena neodráža reálnu hodnotu. Zákon bol porušený aj v ďalšom smere, kupujúca Eva Hubayová je totiž svokrou Kataríny Hubayovej, ktorá bola v tom čase prednostkou mestského úradu.

Rovnaká žaloba bola podaná aj proti Štefanovi Telkymu a spoločnostiam LAL, s.r.o. a K & L Investement, s.r.o., ktorej konateľmi sú mestskí poslanci Ľudovít Katona a Attila Legát. Posledná žaloba je proti hlavnému kontrolórovi Mikulášovi Cmoríkovi a neplatnosti zmluvy o prevode vlastníctva bytu a určení vlastníckeho práva k nehnuteľnosti.

„Budovy sa predávali v čase ozdravného režimu. Všetky zmluvy podpísal aj pán Dubovský a odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo. My sme protizákonne určite nekonali a myslím, že ani pán Cmorík nie. Dubovský sa týmto asi chcel zachrániť a nás očierniť,“ domnieva sa Katona, podľa ktorého skôr advokátka konala protiprávne, keď chodila na nepovolené kontroly.
Podľa viceprimátora Júliusa Meszárosa žalobami sa bude zaoberať hlavný kontrolór, keď sa vráti z dovolenky. „Následne k tomu zaujme aj písomné stanovisko,“ spresnil.

Mestské zastupiteľstvo rozviazalo s advokátskou kanceláriou zmluvu minulý mesiac, pretože boli zavedené ozdravné opatrenia. Advokáti to pokladajú za neplatné. Podľa nich ukončiť zmluvu môže len primátor, ktorý sa v súčasnosti nachádza vo väzbe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM