Peter Simon Kultúra

Tomu sa povie úspech: Renaissense z Rožňavy si zahrá na legendárnom Wackene, čítajte rozhovor!

V tomto roku na legendárnom festivale Wacken Open Air v Nemecku zahrá aj rožňavská skupina Renaissense. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali členov. Prečítajte si zaujímavosti a pocity hudobníkov :)

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa povie úspech: Renaissense z Rožňavy si zahrá na legendárnom Wackene, čítajte rozhovor!
Zdroj: Dnes24.sk

V Banskej Bystrici a novootvorenom RC Tartaros prebehlo veľké finále Wacken Metal Battle Slovakia 2015. Po dlhých mesiacoch spoznali víťaza, ktorý si v lete zahrá na 26. ročníku Wacken Open Air. Porota prihliadala na jednotlivé kritériá, išlo o pódiový prejav, hudobnú originalitu, muzikantské zručnosti, komunikáciu s publikum, ale aj schopnosť zaujať zahraničných promotérov a vydavateľstvá. A Rožňavčanom sa zadarilo!

Ako vznikla myšlienka zúčastniť sa na súťaži Wacken Metal Battle 2015?
Sme mladá kapela z malého mestečka a tak boli aj napriek našej snahe výhliadky na akékoľvek pôsobenie na medzinárodnej scéne malé. Máme za sebou mnohé vystúpenia, súťaže, ponuky na promotion, recenzie na naše CD, stretnutia s ľuďmi z branže a každá z týchto vecí nás pomaličky posúvala do pozornosti. Snažíme sa využiť každú možnosť, aby sa naša kapela, hudba, myšlienka dostala do povedomia ľudí. Preto sme sa rozhodli (už po druhýkrát) prihlásiť do súťaže WMB 2015. A samozrejme nás lákala možnosť vystúpiť na najväčšom európskom metalovom festivale v Nemecku. Samotnú myšlienku prihlásiť sa navrhol spevák Marko Hundža. My ostatní sme sa ho spýtali, či mu neprekáža, že v tom čase bude v Nórsku. On s úsmevom odpovedal, že si odskočí na Slovensko. A tak sa aj stalo.

Čo ste od súťaže očakávali?
V prvom rade sme v súťaži chceli postúpiť čo najvyššie. V druhom rade sme chceli počuť názor poroty na našu tvorbu a tiež sme si už po dlhšom čase potrebovali poriadne zahrať, čo sa nám aj podarilo, pretože publikum bolo skvelé a hralo sa nám vynikajúco. Cítili sme aj obrovskú podporu našich známych a fanúšikov, ktorí nás povzbudzovali a písali na facebookovskú stránku. Z Rožňavy sme si priviezli aj minibus s fanúšikmi a tí pri pódiu rozpútali také menšie peklo. Sme im za to nesmierne vďační. Čo sa týkalo celkového víťazstva a postupu na festival Wacken Open Air, tam sme boli trošku skeptickí, pretože konkurencia bola veľká. Okrem iného nám išlo aj o spoznanie nových ľudí a vytvorenie nových kontaktov.

O aký festival sa vlastne jedná?
Wacken Open Air je najväčší metalový festival v Európe. Vznikol v roku 1990 a každoročne sa koná v malom mestečku Wacken v Šlezvicu-Holštajnsku. Je to sviatok metalovej muziky (miesto dostalo prezývku „Svätá zem“). Každoročne ho navštívi okolo 75 000 fanúšikov z celého sveta a dokáže sa beznádejne vypredať za menej ako 24 hodín. Počas štyroch dní tu vystúpi viac ako 60 kapiel na štyroch pódiách. V rámci festivalu sa koná súťaž Wacken Metal Battle, kde sa výhercovia zo všetkých súťažných krajín stretnú v boji o skutočne lákavé vecné ceny a o zmluvu s vydavateľstvom. Účasť na tomto festivale je snom každého metalového fanúšika a muzikanta.

Ako prebiehala celá súťaž?
Súťaž prebiehala tak, že po zaslaní nahrávok a informácií o kapele si porota zo všetkých prihlásených vybrala 6 kapiel do východnej divízie a 6 do západnej. Dvanásti vyvolení následne súťažili v semifinálových kolách v Košiciach a v Bratislave. Z oboch divízií postúpili tri kapely do finále. V semifinále v Košiciach sme získali najviac bodov a postúpili sme do finálového kola v Banskej Bystrici, kde sa v klube Tartaros rozhodovalo o víťaznej kapele.

Aké skladby ste vybrali do vášho súťažného setlistu?
Na vystúpenie sme dostali časový limit 30 minút a preto sme sa snažili vybrať skladby, ktoré majú najväčší potenciál zaujať. Vybrali sme 3 skladby z nášho albumu, ako Like My Pain Never Lived: Like My Pain Never Lived, Past In Motion, Steny od krvi a 2 nové skladby: Where Sleep Your Eyes pt. II. a The Ray of Shame.

Aký to bol pocit, keď oznámili meno kapely, ktorá pôjde hrať do Nemecka?
Čakanie na výsledky bolo neskutočne dlhé, no po vyhlásení našej kapely ako víťaza nastal v podniku obrovský výbuch radosti. Pre každého z nás to bola určite najšťastnejšia chvíľa za celé obdobie pôsobenia kapely. Hneď po zverejnení výsledkov nám ľudia gratulovali a dostávali sme správy od známych a fans. Chceme sa im aj touto cestou veľmi pekne poďakovať.

Ako budú prebiehať prípravy na festival? Tešíte sa?
V rámci príprav určite zintenzívnime skúšky a pred samotným festivalom sa nahodíme do koncertnej formy odohraním prípravných koncertov. Samozrejme, že sa tešíme, aj keď si to celé ešte stále nedokážeme uvedomiť. Bude to pre nás obrovská škola, príležitosť na postup a rast. Môže nám to otvoriť mnohé dvere a preto sa budeme snažiť pripraviť, ako najlepšie to pôjde. V súčasnosti už riešime aj finančnú stránku, keďže náklady (okrem vstupného) si hradíme sami. Chceme osloviť aj potenciálnych sponzorov, ktorí by nám akoukoľvek čiastkou pomohli v reprezentácii Rožňavy a Slovenska. Vopred ďakujeme všetkým za pomoc a podporu.

Foto: Archív skupiny Renaissense

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM