Peter Simon Správy

Tisíce návštevníkov: Taký bol tohtoročný majáles v betliarskom kaštieli

Víkend v múzeu bol mimoriadne úspešný aj podľa počtu návštevníkov. Majáles si prišlo pozrieť veľké množstvo ľudí. Návštevníci sa však už teraz môžu tešiť na ďalšie akcie. Zistili sme, aké.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce návštevníkov: Taký bol tohtoročný majáles v betliarskom kaštieli
Foto: Gabriel Bogdán / Zdroj: Dnes24.sk

Tento víkend, presnejšie na prelome mesiacov apríl a máj sa v kaštieli v Betliari konal Majáles. Tohto roku sa pracovníci múzea rozhodli zorganizovať dvojdňové podujatie s kvetinovým a remeselníckym trhom. V nedeľu si milovníci hudby z prvej polovice minulého storočia mohli vychutnať známe melódie v podaní kapely Retro Music Band. Kvetiny si návštevníci mohli kúpiť od troch predajcov a remeselnícke výrobky od dvanástich výrobcov z okolia aj zo zahraničia.

„K romantickej atmosfére šľachtických sídiel vždy neodmysliteľne patrila starostlivo udržiavaná zeleň, pestrofarebné kvety a exotické rastliny. Túžbu po poznávaní vzdialených kontinentov, alebo už spomienky na cesty do ďalekých končín sveta predstavovali práve exotické rastliny, s ktorými sa tak často stretávame v okolí zámkov a kaštieľov. Preto prišla myšlienka usporiadať kvetinový trh práve na prelome apríla a mája, keď nám prebúdzajúca sa príroda ponúka svoje najkrajšie farby a práve na tomto mieste, kde pestovanie kvetín, parkovej zelene a paliem malo vždy svoju tradíciu,“ uviedla kultúrno propagačná manažérka múzea v Betliari Judita Krajčiová.

Zbierka vzácnych orchideí

Ako dodala, pri hospodárskej budove pri potoku mal gróf svoje rozárium, kde pestoval hlavne kmienkové ruže. Tie sa v poslednom čase opäť objavili v parku. Ruže sa potom dostávali aj do interiérov kaštieľa a spolu s iným rezanými kvetmi spríjemňovali atmosféru grófskych apartmánov. „Gróf Emanuel I. aj Gejza I. Andrássy boli nadšení cestovatelia a obdivovatelia exotiky. Na svojom panstve v Kráľovej pri Senci mali oranžériu, kde pestovali palmy, banánovníky a oleandre, ktoré zdobili aj okolie kaštieľa v Betliari. Skleníky mali aj na betliarskom panstve, tu podľa dobových fotografií pestovali skôr zeleninu, ale zachovali sa aj zmienky o grófovej zbierke vzácnych orchideí,“ spresnila Krajčiová.

Kaštieľ zdarma

V nedeľu, ako už tradične každú prvú nedeľu v mesiaci boli expozície múzea sprístupnené zdarma. Kým v zime sa po expozícii sprevádza aj počas voľných nedieľ, v jarných a letných mesiacoch, keď je už návštevnosť vyššia, kapacitne sa to inak nedá zvládnuť, ale takto návštevníci majú možnosť stráviť v expozícii toľko času, koľko chcú. „Môžu sa do niektorých miestností vrátiť, dôkladne pozrieť exponáty a detaily. Takéto prehliadky budú v letných mesiacoch každú prvú nedeľu. Víkend v múzeu bol mimoriadne úspešný aj podľa počtu návštevníkov, spokojnosti predávajúcich, aj ohlasov zo strany návštevníkov,“ hovorí Judita Krajčiová.

Počas víkendu navštívilo kaštieľ vyše 3000 návštevníkov, z toho 2800 počas nedele, keď bol kaštieľ sprístupnený zdarma.

Pripravujú ďalšie podujatia

Pracovníci múzea už teraz pripravujú pre širokú verejnosť rôzne zaujímavé akcie. Snažia sa vždy osloviť každú vekovú kategóriu. „Návštevníci sa môžu tešiť na pripravované kostýmové prehliadky, objaviteľské prehliadky po nezvyčajných trasách s baterkami až do polnoci, stretnutie so známym historikom Pavlom Dvořákom, koncert pred kaštieľom a ohňostroj. Pre najmenších návštevníkov pripravujeme tvorivé dielne,“ dodala na záver kultúrno propagačná manažérka múzea v Betliari Judita Krajčiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM