Rôzne

Tip na víkend: Čarovné miesto s filmárskou históriou

V krásnej prírode plnej zaujímavých miest a zákutí ponúka obec Háj príjemný relax a oddych. Ak vám nestačí, máte možnosť pozrieť si aj americkú filmársku rekvizitu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Čarovné miesto s filmárskou históriou
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Háj leží v krásnom údolí Slovenského krasu ohraničená pohorím Miglinc a Hájskym vrchom, ktorého druhá strana je časťou Zádielskej tiesňavy. Z obce sú ideálne podmienky na výlety a náročnejšie pešie túry, napríklad na Zádielsku planinu, Turniansky hrad, Turniansku planinu, Zádielsku tiesňavu, alebo až do Jasova a do mestečka Medzev. Obec Háj má necelých tristo obyvateľov.

Rekvizita z amerického filmu

Dobrý „image“ obci priniesol Americký celovečerný film pod názvom „Za nepriateľskou líniou“, ktorý sa natáčal na Balkáne a v roku 2000 niektoré pasáže filmári dotáčali práve v katastri obce Háj a v jej okolí. S týmto filmom sa obec dostala do celého sveta. Po dokončení filmu dostala obec od filmovej spoločnosti 15 metrov vysokého anjela, ktorého je v tomto filme často vidieť. Je z polystyrénu a tvrdený cementom, aby vyzeral ako vytesaný z kameňa. Filmový anjel je postavený na obecnom cintoríne, pod tzv. Anjelskou cestou. Turisti, ktorí tadiaľ prechádzajú, majú možnosť túto atrakciu vidieť na vlastné oči.

Hájské vodopády

Ďalším krásnym miestom na oddych a relax sú Hájske vodopády, ktorých čarovný zvuk vás uchváti. Nachádzajú sa za obcou a vedú k nim turistické značky. Vodopády nazývané aj Hlboký jarok sa nachádzajú v Hájskej doline a krasovej tiesňave neďaleko od cesty spájajúcu obce Háj a Hačava.

Dĺžka Hájskej doliny a krasovej tiesňavy je 3 až 4 km. Vyskytujú sa tu vzácne rastlinné a živočíšne druhy. Pestrosť a množstvo flóry je podmienená inverziou vegetačných pásiem.

Ak sa rozhodnete, že v obci a okolí strávite dlhšiu dobu, nemajte obavy. Všimli sme si viacero ubytovacích ponúk. Prinášame vám krátky videozostrih obce a jej okolia. Želáme príjemné sledovanie.

Autor: Peter Simon

Tip na víkend: Čarovné miesto s filmárskou históriou
1
Galéria
Tip na víkend: Čarovné miesto s filmárskou históriou
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM