Správy

TIP na super výlet: Náučný chodník mapuje históriu i prírodné bohatstvo obce

Náučným chodníkom Poklady Drnavy sa návštevník vráti do slávnych dôb baníctva, uvidí viaceré historické pamiatky a spozná krásy okolitej prírody obce Drnava.

Ilustračný obrázok k článku TIP na super výlet: Náučný chodník mapuje históriu i prírodné bohatstvo obce
Zdroj: Obec Drnava

Cieľom náučného chodníka je priblížiť návštevníkom obce, turistom smerujúcim do Zádielskej doliny ale aj miestnym obyvateľom prírodné, historické a banícke zaujímavosti v Drnave.

Chodník vznikol vďaka iniciatíve miestnych nadšencov. Náučný chodník Poklady Drnavy je dlhý 4,5 kilometra a má 8 zastavení s informačnými tabuľami v slovenskom aj maďarskom jazyku. Trasa je nenáročná a zvládnu ju aj rodiny s deťmi, alebo skupiny žiakov škôl.

Značená trasa začína pri Drnavskej železiarni a pokračuje okolo mohutného viac ako 300-ročného duba k zrekonštruovanej štôlni Dionýz, kde bola vybudovaná oddychová zóna s altánkom a malým jazierkom.

Následne trasa vedie intravilánom obce cez les, odkiaľ je krásny výhľad na celú dedinu. Po ceste k ďalšiemu zastaveniu – kaplnke panny Márie – sú informačné tabule popisujúce faunu a flóru v obci a jej okolí. Poslednými zastaveniami je jednoposchodový barokovo-klasicistický kaštieľ Andrássyovcov a katolícky kostol sv. Mikuláša z roku 1779.

Trasu náučného chodníka Poklady Drnavy je možné absolvovať aj na bicykli. V sedliackom dvore Tulipán si dokonca môžete vypožičať elektrobicykel a okrem náučného chodníka spoznať aj širšie okolie doliny Čremošnej, Volovských vrchov, Slovenského krasu či Zádielskej tiesňavy.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM