Peter Simon Správy

Terénni pracovníci v Rožňavskej Bani aj neďalekej Nadabule: Mesto vytvorilo projekt

Do národného projektu Terénna sociálna práca v obciach sa zapojila v apríli aj Rožňava. Mesto podalo vlastný projekt, ktorý sa realizuje v častiach Rožňavská Baňa a Nadabula, kde budú pôsobiť terénni pracovníci.

Ilustračný obrázok k článku Terénni pracovníci v Rožňavskej Bani aj neďalekej Nadabule: Mesto vytvorilo projekt
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Stela Urbánová z rožňavského mestského úradu, projekt podporuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a potrvá až do 30. júna 2019. „Mesto v rámci projektu zamestnáva štyroch pracovníkov, z toho dvoch terénnych sociálnych pracovníkov a dvoch terénnych pracovníkov. Títo pracovníci majú pracovisko na Ulici krátkej č. 30. Projekt nadväzujeme na predchádzajúci, ktorý prebiehal v období od júla 2012 do októbra 2015. Na základe pozitívnych skúseností s terénnou sociálnou prácou s cieľovými skupinami chceme naďalej pokračovať v tejto práci, hlavne v oblastiach osvety, zdravia a hygieny, prevencie vzniku, ako aj náprave sociálno-patologických javov a porúch psychického, fyzického a sociálneho vývinu jednotlivcov, rodín ako aj celej komunity,“ spresila Urbánová.

Hlavným cieľom projektu je podľa Urbánovej zlepšenie životných podmienok skupín ohrozených sociálnym vylúčením v meste Rožňava, predovšetkým rómskej menšiny, a poskytovanie komplexných sociálnych, konzultačných služieb pre cieľovú skupinu projektu. „Úlohou pracovníkov je aj asistencia pri styku s úradmi štátnej správy a samosprávy, zvýšenie informovanosti a motivácie cieľovej skupiny, prevencia sociálno-patologických javov v rodine, nabádanie k zvyšovaniu školskej dochádzky detí z minoritných rodín, zlepšenie miery dodržiavania hygienických návykov cieľovej skupiny, ako aj integrácia sociálne vylúčených skupín obyvateľov,“ informuje Urbánová.

Cieľovými skupinami projektu sú vylúčené skupiny obyvateľov, ktoré sú postihnuté alebo ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Poskytovanie pomoci je zamerané nielen na rómske komunity, ale aj na občanov v nepriaznivej sociálnej situácii, dlhodobo nezamestnaných aj bezdomovcov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM