Peter Simon Správy

Teplá zima prekvapuje obyvateľov Rožňavy: Sneh chýba najmenším

Tohtoročná zima nieje podľa predstáv viacerých ľudí z nášho mesta. Poriadna snehová nádielka chýba najmenším. Starší zas šetria na kúrení.

Ilustračný obrázok k článku Teplá zima prekvapuje obyvateľov Rožňavy: Sneh chýba najmenším
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zima ako ju poznáme tí skôr narodení tento rok poriadne absentuje aj v našom meste. Niekoľko centimetrov, ktoré zahalili naše mesto sa vplyvom vysokých teplôt, ktoré sú na toto ročné obdobie ojedinelé, za niekoľko dní aj roztopilo. Deti ale aj dospelí sa čudujú, že v najchladnejšie mesiace na prelome januára a februára to u nás vyzerá ako na jar.

Nás zaujímalo, ako vnímajú tohtoročnú zimu obyvatelia nášho mesta. Rezonovali však odpovede, ktoré pri pohľade z okna neprekvapia. „Sneh a zima mi určite chýba. Pár dní nestačilo na poradne vybláznenie sa. Lepšie povedané, jeden deň sme sa boli nad Podrákošom sánkovať a druhý už blato. Osobne si veru nepamätám polmetrové haldy snehu v Rožňave,“ prezradil mladý žiak Marcel.

„Určite to chýba ľudom ale aj zvieratám a celkovo prírode. V škole sme sa učili, že príroda pod snehom oddychuje, no odstupom času je realita asi trošku iná,“ hovorí Gabika.

„Za snehom chodíme na lyžiarske svahy, aby sa mohli aj deti trošku vyblázniť a zalyžovať si. Ani tam to však nie je to pravé orechové, keďže sneh je prevažne technický. Pamätám sa, že ako deti sme chodili na lyžovačku na neďaleký Rudnianský kopec. Teraz by sme tam akurát tak mohli kosiť zelenú lúku,“ spresňuje pani Tereza.

V chladnejších údoliach neďaleko Rožňavy a to presnejšie na Dedinkách a v Stratenej zimu zažívajú aj tento rok. Sneh, ktorý napadol tam vplyvom nočných mrazivých teplôt zamrzol a tak sa trošku drží dlhšie ako v Rožňave. Miestny sa však zhodujú, že sa drevo pomerne šetrí. „Bývam tu už desiatky rokov a veru tento rok, no aj minulý som na dreve niečo ušetril. Nemusíme ráno skoro vstávať, aby sme začali to hodinové odpratávanie snehu, ako v minulosti a zakladať oheň na vyhriatie domu. Príroda nás zakaždým prekvapuje,“ hovorí s úsmevom Mária zo Stratenej.

Šetrenie na vykurovaní domu drevom, či plynom zahliadla aj Eva. „Určite vykurujeme menej, vidieť to aj počas dňa, keď páli slnko a nemusím zapnúť kotol, pretože sa dom zohreje vplyvom vonkajšej teploty sám. Samozrejme ku večeru už potom zapíname plyn,“ dodáva Eva.

Pozrite si v našej galérii fotky priamo z nášho mesta.

Obrazom: V Rožňave chýba sneh!
11
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM