Peter Simon Krimi

Ťažko zranené dieťa v Slovenskom raji: Na pomoc vyrážali horskí i leteckí záchranári

Horskí a leteckí záchranári pomáhali pri ťažkom úraze ročného dieťaťa v oblasti Misových vodopádov v Suchej Belej. Informoval o tom portál Horskej záchrannej služby (HZS).

Ilustračný obrázok k článku Ťažko zranené dieťa v Slovenskom raji: Na pomoc vyrážali horskí i leteckí záchranári
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Úraz nahlásil turista v sobotu 3. septembra 2016 pred poludním, ale nakoľko je v danej oblasti zlý signál, operátorovi HZS sa nepodarilo zistiť nič bližšie. Horskí záchranári okamžite požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS) z Popradu a súčasne odišli na Podlesok a do rokliny Suchá Belá aj horskí záchranári z Čingova.

Pri Misových vodopádoch sa však zranené dieťa nepodarilo nájsť. Posádka VZZS preto preletela celú roklinu a zo vzduchu sa snažili lokalizovať miesto, kde došlo k úrazu. Medzitým sa na tiesňovú linku HZS dovolal iný turista a nahlásil GPS súradnice miesta nehody a informácie o stave dieťaťa. V tom čase sa aj posádke VZZS podarilo dané miesto lokalizovať v hornej časti rokliny.

K dieťaťu pomocou palubného žeriava spustili záchranára HZS spolu s lekárkou. Ročnému dievčatku poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po zabezpečení základných životných funkcií bolo vo vážnom stave s ťažkým úrazom hlavy pozemne transportované na Malú Poľanu, kde ho bolo možné naložiť na palubu vrtuľníka. Následne pacienta letecky transportovali do popradskej nemocnice.

Foto. ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM