Peter Simon Rôzne

Taktické cvičenie v Jelšave: Dobrovoľní hasiči prešli školením a následne dostali hlásenie o požiari

Technická univerzita vo Zvolene, Drevárska fakulta, Katedra protipožiarnej ochrany a Univerzitná vedeckotechnická spoločnosť v spolupráci s Okresným výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Revúcej zorganizovali v dňoch 13. - 15. 03. a 21. 03. 2015 v priestoroch Hasičskej zbrojnici školenie.

Ilustračný obrázok k článku Taktické cvičenie v Jelšave: Dobrovoľní hasiči prešli školením a následne dostali hlásenie o požiari
Zdroj: Dnes24.sk

Tohoto kurzu sa podľa našich informácií zúčastnili dobrovoľní hasiči z Držkoviec, Gemera, Gemerskej Vsi, Hucína, Jelšavy, Kamenian, Magnezitoviec, Muráňa, Rákoša a zo Štítnika. Prvé tri dni patrili teórii s témami:

  • Právne predpisy na úseku ochrany pred požiarmi.
  • Organizácia – výkon služby v hasičských jednotkách.
  • Technický výcvik s hasičskou technikou a vecnými prostriedkami.
  • Základné procesy horenia, hasiace látky a zásady ich použitia.
  • Metodika zdolávania požiarov a vykonávania záchranných prác.
  • Základy poskytovania predlekárskej prvej pomoci.
  • Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci na pracovisku a pri zásahovej činnosti.

V sobotu 21. marca bola preskúšaná aj fyzická príprava dobrovoľných hasičov na taktickom cvičení, ktoré sa uskutočnilo v Jelšave v lokalite Teplá Voda – Suchá dolina smerom ku starému jelšavskému hradu. „Na ohlasovňu požiarov Dobrovoľný hasičský zbor mesta (DHZM ) Jelšava ohlásili zamestnanci Mestských lesov v Jelšave požiar lesa a lúčneho porastu. Veliteľ vykonal prieskum a nariadil zvolať jednotky Dobrovoľných hasičských zborov obcí ( DHZO ) okresu Revúca v zmysle poplachového plánu,“ hovorí členka dobrovoľných hasičov z Jelšavy Gabriela Jakubecová.

Ako ďalej dodala, zriadil sa štáb, ktorý rozdelil požiarovisko do 7. zásahových úsekov a o 10.00 hod bol vykonaný výjazd na likvidáciu požiaru lesného požiaru so štábom zdolávania. „Likvidačné práce začali niečo po 10.15 hod. Veliteľ zásahu ďalej nariadil kyvadlovú dopravu vody, následne diaľkovú dopravu vody. Požiar sa likvidoval pomocou jazierkového systému a jednoduchých hasiacich prostriedkov – lopaty, kropnice, hrablí, sekeromotyky. Boli dodržané BOZP, počas zásahu sa zasahujúci hasič nadýchal splodinami a bola mu poskytnutá prvá predlekárska pomoc,“ informuje Jakubecová.

Požiar bol podľa našich informácií lokalizovaný o 11.34 hod. a zlikvidovaný o 11.40 hod. „Na likvidáciu požiaru jednotky použili 31 500 l vody. Jednotky sa o 12.00 hod. presunuli na hasičskú zbrojnicu v Jelšave na vyhodnotenie taktického cvičenia,“ uvádza členka dobrovoľných hasičov Gabriela Jakubecová.

„Po vyhodnotení taktického cvičenia a prestávky všetci tí, ktorí absolvovali Základnú odbornú prípravu, písali test a obhajovali Analýzu územia mesta, respektíve obce z hľadiska možných a mimoriadnych udalostí z vyslaných obcí. Vo večerných hodinách sa odborná príprava ukončila,“ dodala Gabriela Jakubecová z Dobrovoľného hasičského zboru Jelšava.

Foto: Dobrovoľný hasičský zbor mesta Jelšava.

Taktické cvičenie dobrovoľných hasičov z Jelšavy
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM