Radka Deckerová Samospráva

V okrese Rožňava evidujú 7 ľudí s HIV, môže ich byť ešte viac...

Je to deň, kedy sa rozdávajú symbolické červené stužky, ktoré sa stali medzinárodným symbolom. Jej pripnutím môže verejnosť vyjadriť spolupatričnosť s ľuďmi žijúcimi s HIV / AIDS.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Rožňava evidujú 7 ľudí s HIV, môže ich byť ešte viac...
Foto: Eva Viestová

1.december – „Svetový deň boja proti AIDS“,

Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti – AIDS je pohlavne prenosné infekčné ochorenie, ktoré nevieme vyliečiť a ktoré po niekoľkých rokoch môže skončiť smrťou.

„Najčastejším spôsobom u infekcie HIV je sexuálny prenos a odhaduje sa, že vo svete až 80 % infekcií sa prenieslo sexuálnym stykom. Dôležité je nestriedať partnerov, poznať svojho sexuálneho partnera a používanie kondómu (prezervatívu)“ komentovala epidemiologička Donovalová.

Ďalšie cesty prenosu HIV sú krvnou cestou, hlavne u užívateľov drog pri spoločnom používaní injekčných ihiel a striekačiek, počas tehotenstva z matky na dieťa.

V krajinách strednej Európy, kde patrí aj Slovenská republika hlavnými spôsobmi prenosu infekcie je v 52 % heterosexuálny styk, približne v 25 % homosexuálny styk a v 16 % vnútrocievne používanie drog.

Epidemiologická situácia HIV / AIDS na Slovensku a v okrese Rožňava od sledovania od roku 1985 k 30. 9. 2012 je nasledovná :

– počet vyšetrení na Slovensku (rizikové skupiny, kontakty pozitívnych osôb, klinické prípady, prevencia, darcovia krvi a orgánov, gravidné ženy, anonymné vyšetrenia) spolu 5 217 085.

– HIV pozitivita potvrdená u 419 prípadov, z toho v štádiu AIDS 64 osôb. Podľa spôsobu prenosu infekcie bol 266 krát homosexuálny / bisexuálny, 99– krát bisexuálny, 11– krát injekční užívatelia drog, 1– krát príjemca krvných derivátov a 42– krát nezistený. Zo 419 HIV pozitívnych je 359 mužov a 60 žien. Na AIDS ochorelo 53 mužov a 11 žien, z toho zomrelo 35 mužov a 5 žien.

Štatistiky z okresu Rožňava

„V našom okrese evidujeme 7 HIV pozitívnych osôb, z toho 1 chorého na AIDS, ktorý zomrel. V 5 prípadoch sa jedná o homosexuálov a 2 osoby ( muž, žena ) poskytujúce sexuálne služby“ dodala epidemiologička.
Reálny počet nakazených môže byť niekoľko násobne vyšší.

Vírus HIV napáda imunitný systém človeka a znižuje jeho obranyschopnosť voči ochoreniam.
Prvé príznaky sa môžu zameniť s chrípkovým ochorením, objavujú sa za 2–3 týždne od vniknutia vírusu HIV do tela človeka. Nakazený človek nemusí mať príznaky aj niekoľko rokov, ale infekciu roznáša sexuálnym stykom.

O svojom zdraví rozhodujeme sami, ale o zdraví partnerov nerozhodujme!

Zdroj: Alžbeta Donovalová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM