Peter Simon Správy

Svetlo sveta uzrela nová kniha: Vzácne fotky poslali aj Plešivčania

Kniha vznikla na podnet obecného zastupiteľstva. Autori dostali ponuku na napísanie knihy už v roku 2013. Pôvodný zámer sa však musel zmeniť, nakoľko počas tvorby došli k názoru, že by potrebovali oveľa väčší a fundovanejší team.

Ilustračný obrázok k článku Svetlo sveta uzrela nová kniha: Vzácne fotky poslali aj Plešivčania
Foto: Tomáš Puskás / Zdroj: Dnes24.sk

Obec Plešivec zažila nefalšované dni obce. Počas niekoľkých dní sa vystriedalo množstvo účinkujúcich. Zábava gradovala každou hodinou. Okrem priestorov kultúrneho domu ožilo aj námestie, kde si mohli obyvatelia obce pozrieť aj zraz motoriek, či veteránov. Počas večera sa na javisku zas striedali muzikanti. Pozvanie podľa starostky obce Plešivec prijali aj vzácni hostia.

Zaujímavá publikácia

Okrem toho však svetlo sveta uzrela aj zaujímavosť. Je ňou historický prierez dejín obce Plešivec, zachytený v knižnej publikácii. Poslanec obecného zastupiteľstva Adrián Szaniszló nám prezradil, že sa v publikácii nájdu rôzne zaujímavé fotografie. „Autori dali podnet na verejných sociálnych sieťach, žiadali občanov o poskytnutie záberov, ktoré by sa dali vhodne použiť. Najprv to bolo také slabšie no následne dostávali kopec záberov, ktoré sa pokúšali chronologicky spracovať,“ hovorí Szaniszló.

Ďalšia výzva

Ako uviedla starostka obce Plešivec Iveta Šušánová, kniha vznikla na podnet obecného zastupiteľstva. „Určite je to veľká hodnota pre našu obec a je to niečo, čo tu ešte nebolo a možno ani v blízkej budúcnosti nebude. Samotný autori poňali výzvu, aby všetky generácie pokračovali v tejto činnosti, či sa jedná o šport, alebo históriu. V knihe sú uvedené staré, ale aj novodobé zábery, ktoré celkovo mapujú najzaujímavejšie udalosti v Plešivci.,“ spresňuje pre náš web starostka obce Plešivec.

Stovky fotografií

So zberom údajov, dokumentov autori začali oveľa skôr. „Náš Spolok za rodnú zem Plešivec – Pro Pátria Pelsőciensis Társaság vznikol v roku 1999. Knižka Plešivec…potulkami dejinami Plešivca vyšla tak v slovenskom ako aj v maďarskom jazyku. Obsahuje 250 strán a 850 fotiek. Pocity z vytvárania knižky máme celkovo dobré, no i zmiešané. Pôvodne mala obsahovať len 220 strán, ale nevedeli sme sa rozhodnúť čo z toho vynechať, tak sme knihu spravovali na terajších 250 strán. Popritom sme isto zabudli na omnoho dôležitejšie fakty a informácie. Skoro všetko, čo tam je, je náš nápad a samozrejme aj samotný dizajn obalu,“ prezradil pre náš web jeden z autorov publikácie László Kardos.

Ako spresnil, očakávania na vydanie tejto publikácie boli priaznivé no ohlasy ešte len autori očakávajú. „Všetky tak kladné, ako aj záporné ohlasy s pokorou prijímame a v prípade možnosti vytvorenia ďalších publikácií z toho aj poučíme,“ dodal Kardos.

Pozrite si v našej galérii zábery z uvedenia knižnej publikácie a krstu.

Obrazom: Knižná publikácia o obci Plešivec
11
Galéria
Foto: Tomáš Puskás / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM