Peter Simon Správy

Starostka Plešivca o prepadnutých strechách: Rodinám poskytli dočasné ubytovanie

V Plešivci riešia vážny problém. Pod ťarchou snehu sa prepadlo viacero striech na obytných domoch. Bez domova ostali desiatky ľudí. Obec situáciu riešilo na mimoriadnom stretnutí.

Ilustračný obrázok k článku Starostka Plešivca o prepadnutých strechách: Rodinám poskytli dočasné ubytovanie
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa to spustilo ešte začiatkom februára, keď po výdatnom snežení nastali prvé problémy. Ako prezradila starostka obce Plešivec Iveta Šušánová, prvá strecha sa zrútila na obytnom dome v rómskej osade. „Žilo tam spolu dvanásť ľudí. Týchto obyvateľov sme ešte v ten deň evakuovali, a dočasne ubytovali v budove vo vlastníctve obce. Majú zabezpečené lôžko, deky, kúrenie, raz denne teplú stravu aj pitný režim, hygienické balíčky, potravinové balíčky, taktiež čistiace prostriedky,“ hovorí starostka a dodáva, že všetko je financované z obecných peňazí a sponzoringu.

Bez strechy nad hlavou ostalo spolu 62 ľudí. Medzi nimi aj niekoľko detí. Najmladšie má len 6 mesiacov.

V ten istý deň večer sa prepadla ďalšia strecha. „Tam mali bydlisko traja obyvatelia Plešivca, ktorí boli na noc umiestnení k rodinným príslušníkom. No kvôli nezhodám v rodine sme im na ďalší deň museli sprostredkovať prenájom bytových priestorov,“ spresňuje Šušánová.

Napokon sa prepadla aj tretia

O niekoľko dní neskôr, presnejšie 5. februára 2017 sa prepadla tretia strecha. „Bývalo tam štyridsaťsedem obyvateľov. Jednu rodinu z nich sme kompletne presťahovali do kultúrneho domu a taktiež sme im poskytli každodenné potreby. Niektorí z obyvateľov odišli k rodinným príslušníkom a niektorí tam naďalej zostali na vlastnú zodpovednosť,“ hovorí hlava obce.

Ako dodala, treba však uviesť, že sú to obytné domy, ktoré nepatria do vlastníctva obce. Vlastníkom nehnuteľností je fyzická osoba. Títo obyvatelia nemali žiadnu nájomnú zmluvu ani žiadny nájomný vzťah. Dôvodom prepadnutia strechy podľa starostky nie je len ťažký sneh. „V konečnom dôsledku sa dá povedať, že sa títo obyvatelia o obytné domy nestarali,“ dodáva.

V obci zvolali mimoriadne zasadnutie

Podľa slov Šušánovej bola pozvaná na mimoriadne stretnutie riaditeľka z Úradu práce z Rožňavy, ďalej riaditeľ odboru pre regionálnu koordináciu, splnomocnenec vlády pre rómske komunity, zástupca krízového riadenia z Rožňavy, majiteľ nehnuteľností, taktiež bol pozvaný terénny sociálny pracovník aj poslanci obecného zastupiteľstva. „Následne po porade sa uskutočnilo zasadnutie obecného zastupiteľstva, kde sme určili úlohy na ktorých pracujeme,“ informuje Iveta Šušánová.

Chcú stavať nové byty

Obec sa snaží pomôcť ako vie. Chce zabezpečiť výstavbu bytov. „Momentálne potrebujeme nejaké financie na to, aby sme mohli ďalej konať a zabezpečiť výstavbu nových nízkoštandardných bytov. Každý rok musíme podávať žiadosti do konca februára, no v priebehu dnešného dňa sme požiadali o výnimku, o predĺženie termínu, aby sme mohli stavebné konania doriešiť. Okamžite sme vytipovali v tej lokalite na osade pozemok, na ktorom by sme mohli túto výstavbu realizovať. Pozemok nie je vo vlastníctve obce a z toho dôsledku už rokujeme s majiteľom toho pozemku,“ hovorí Iveta Šušánová.

Ako dodala, rodiny sú sledované terénnymi sociálnymi pracovníkmi. Mapujú sa aj potreby detí, čo sa týka hygieny a stravovania.

Boja sa ďalšieho snehu

Jeden z obyvateľov poškodeného bytového domu prezradil, že bývať v byte ostali aj napriek hrozbe, ktorá číha každú minútu. „Nemáme kam ísť, podpísali sme papier, že tu ostávame na vlastnú zodpovednosť. Bojíme sa ďalšieho sneženia. Potom sa to už podpadne určite celé,“ hovorí Róbert Ikra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM