Peter Simon Správy

Staré banícke meradlá a slávnostný pochod baníkov: Gemer svoju históriu nezaprie

Ako je známe, v našom regióne bolo baníctvo veľmi významné, s čím súvisel aj rozvoj železiarstva a hutníctva. Práve na toto sa zamerali aj organizátori druhého Andrássyho dňa v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku Staré banícke meradlá a slávnostný pochod baníkov: Gemer svoju históriu nezaprie
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Andrássyho deň II sa uskutočnil v rámci 12. ročníka Nocí múzeí a galérii. Návštevníkom priniesol pestrý a zaujímavý program vrátane sprístupnenia Historickej expozície – prezentačného múzejného depozitára. Keďže väčšia časť podujatia sa odohrávala v areáli múzea na Šafárikovej 31, vo vestibule bola pripravená ukážka zbierkových predmetov z rôznych fondov Baníckeho múzea v Rožňave, súvisiacich s danou tematikou. Medzi nimi napríklad banské mapy z Nižnej Slanej z 18.storočia, plány vysokej pece v Drnave, drevený model budapeštianskeho reťazového mostu, návštevná kniha mauzólea v Krásnohorskom Podhradí a iné.

„Podujatie sa začalo pri Pamätníku baníckej práce, kde sa zišli vzácni hostia a to generálny konzul Maďarskej republiky Ádám Szesztay, podpredseda Košického samosprávneho kraja István Zachariaš, predseda Stredoeurópskej železnej cesty Gerhard Sperl, členovia Združenia baníckych spolkov a cechov na Slovensku, Gemerského baníckeho spolku Bratstvo, ako aj verejnosť. Po uctení si pamiatky mnohých generácií baníkov položením venca k pamätníku si prítomní vypočuli krátky príhovor,“ uviedla Petronela Bodnárová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Ako dodala, potom nasledoval slávnostný sprievod ku budove Baníckeho múzea na čele ktorého nechýbala banícka dychová hudba z Dobšinej, či baníci v uniformách. „Po oficiálnom otvorení podujatia v rámci ukážky slávnostného šachtágu, ceremónie prijímania do baníckeho stavu, absolvovali čestný Skok cez kožu predseda Stredoeurópskej železnej cesty Gerhard Sperl, podpredseda KSK István Zachariaš a kurátorka baníctva, hutníctva a geológie Baníckeho múzea v Rožňave Jaroslava Neubauerová,“ hovorí Bodnárová.

Návštevníci si mali možnosť v priebehu dňa vypočuť rôzne prednášky a to Pôsobenie Andrássyovcov na Gemeri, následne o reťazovom moste z Drnavy a Prevádzkarne Andrássyovcov na historických fotografiách.

„Nechýbali sprievodné aktivity, ako tradičné postupy ručného kovania v ohni ako jedného z najstarších remesiel na svete. Záujemcovia si zároveň mohli prácu kováča aj vyskúšať. Následne sme pripravili ukážky historickej banskej meracej techniky z konca 19. a začiatku 20.storočia, doplnená o súčasnú. Meracia technika bola v Baníckom múzeu prezentovaná v takejto forme prvýkrát. Potom nechýbali ukážky banskej osvetľovacej techniky. Na tvorivých dielňach, zameraných na rod Andrássyovcov a železnú cestu, si deti ale aj dospelí mohli vyskúšať svoju zručnosť. Vybrať si mohli z niekoľkých lákavých ponúk,“ prezradila Gabriela Kolesárová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Ako dodala, slávnostnú atmosféru počas dňa umocnilo vystúpenie dychovej hudby z Dobšinej, ktorá pripomenula časy nie tak dávno minulé, kedy v baníckych regiónoch vystúpenie dychovky neodmysliteľne patrilo ku každej slávnostnej príležitosti. V podvečerných hodinách sa o dobrú náladu postarala ľudová hudba Maroša Rusňáka z Rožňavy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM