Peter Simon Správy

Sprievodné podujatia novej výstavy v Betliari: Čo nás čaká a neminie počas júla?

V rámci výstavy organizuje múzeum aj množstvo sprievodných podujatí, prednášok a Pohľadov zblízka. Pozrite si v ucelenom prehľade tie, ktoré sa uskutočnia v mesiaci júl.

Ilustračný obrázok k článku Sprievodné podujatia novej výstavy v Betliari: Čo nás čaká a neminie počas júla?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„31. mája sme v kaštieli otvorili jedinečnú výstavu Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari, ktorá návštevníkom priblíži kultúru ďalekých kútov sveta, do ktorých v 19. a začiatkom 20. storočia cestovali Andrássyovci. Podnikali výpravy do Afriky, Ázie a tiež do Ameriky a aj vďaka tomu sa kaštieľ môže popýšiť množstvom vzácnych antropologických, etnografických či zoologických zbierok. V rámci výstavy organizujeme aj množstvo sprievodných podujatí, prednášok a Pohľadov zblízka,“ informovala Judita Krajčiová z múzea v Betliari.

  • 22. júna o 17.00 – Pohľad zblízka: Sudán 1911 – Expedícia grófa Gejzu I. Andrássyho do Afriky

    (Mgr. Tímea Mátéová – historička umenia)

    Dozviete sa zaujímavé detaily o expedícii grófa Gejzu I. Andrássyho do Sudánu, ktorú podnikol v januári až marci 1911. Z tejto expedície si gróf doniesol množstvo zaujímavých exponátov, z ktorých niektoré budú môcť návštevníci vidieť po prvýkrát.

  • 13. júla o 16.00 – Prednáška: Uhorskí šľachtici spoznávajú Orient

    (Mgr. Silvia Lörinčíková, PhD. – historička)

    V rámci prednášky sa návštevníci dozvedia viac o cestovaní v 19. storočí, kto a akým spôsobom cestoval, so zameraním na cestovateľov z rodu Andrássy. Bude reč o najznámejších členoch rodu, ktorí cestovali za poznaním, ale aj za dobrodružstvom do rôznych končín sveta, o spôsoboch prepravy v 19. storočí a aj o tom, ako vnímali náš región zahraniční cestovatelia. Ukážeme si aj bedekre, auto-denníky a fotografie členov rodu na cestách.

  • 28. júla o 16.00 – Prednáška: Uhorskí cestovatelia v Egypte

    (Mgr. et Mgr. Jozef Hudec, PhD. – egyptológ)

    V auguste ešte pre Vás pripravujeme stretnutie s Danou Hashimotovou, ktorá nám predstaví japonskú kultúru a tradície a prednášku Doc. Marcela Uhrína, zoológa, na tému fauna Južného Sudánu.

„Pre najmenších návštevníkov sme tu aj počas víkendov a v novootvorenej tvorivej dielni si budú môcť vyhotoviť zaujímavé výrobky za pomoci múzejných pedagógov a výtvarníkov,“ doplnila Krajčiová.

  • 1. júla – africké masky (rôzne techniky)
  • 8. júla – výroba náramkov shamballa
  • 15. júla – japonské origami
  • 5. augusta – africká batika a africké šperky
  • 12. augusta – práca s hlinou
  • 19. augusta – japonské origami

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM