Peter Simon Šport Správy

Športovec Paťo (28) z okresu o zážitkoch v USA: Žiť by som tam nechcel, iba ak...

Patrik Milata (28) z nášho okresu sa venuje od malička futbalu, no posledné roky aj rôznym bežeckým disciplínam. Zaujali ho prekážkové behy typu Spartan Race. V Amerike reprezentoval Slovensko!

Ilustračný obrázok k článku Športovec Paťo (28) z okresu o zážitkoch v USA: Žiť by som tam nechcel, iba ak...
Foto: Patrik Milata / Zdroj: Dnes24.sk

Prekážkovým behom sa Patrik Milata (28) aktívne venuje približne dva roky. Ako sám informoval, sú to preteky, kde na tratiach vo vzdialenostiach od 5 km až do 50 km na bežcov čakajú rôzne silové, technické a občas aj vedomostné nástrahy.

Na túto dráhu sa dal s prostého dôvodu. Má rád nové výzvy a neuspokojil sa s tým čo mal a čo robil, chcel ísť ešte vyššie. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s týmto mladým chalanom, v ktorom nájdete aj to, ako sa cítil v Amerike, kde reprezentoval Slovensko.

Aké máš za sebou zatiaľ najväčšie dosiahnuté úspechy?

Úspech sa dá charakterizovať rôznymi spôsobmi, pre mnohých je úspechom dokončiť samotné preteky. Zúčastnil som sa ME v OCR v Holandsku, ME v Spartan Race v Tatranskej Lomnici a v Škótsku, absolvoval som MS v Spartan Race v USA. V tímových súťažiach Spartan Race, Predator Race alebo Hero Race. Máme viac ako 15 víťazstiev s tímom Extreme Obstacle Runners.

Čo predchádzalo tomu, že si sa vybral do Ameriky?

V USA boli MS v Spartan Race, kam sa mi podarilo úspešne kvalifikovať a mal som tú príležitosť reprezentovať Slovensko. Na pretekoch sa zúčastnili najlepší bežci z celého sveta. SR Beast sa konal v Squaq Valley, štartovali sme vo výške 1900 metrov nad morom. Trať merala takmer 25 kilometrov, kde nás čakalo viac než 30 prekážok.

Ako dlho si bol v Amerike a čo si tam všetko zažil?

V USA som bol viac ako dva týždne, väčšinu času som bol v Squaw Valley, v štáte California, kde sa konali aj Zimné olympijské hry v roku 1960. Veľa sme trénovali v horách, kúpali sa v Lake Tahoe. Samozrejme som si doprial aj trojdňový výlet do Yosemite Národného Parku, do mesta Los Angeles, Malibu a Santa Barbara. Na tento výlet som sa veľmi tešil. Najviac na americkú kultúru, predsa je to iný svet, iné zvyky, iní ľudia. Bol som plný očakávania krásnej prírody, samotných pretekov a nových zážitkov a skúseností, ktoré mi tento pobyt poskytli.

Bolo niečo, čo ti v štátoch prirástlo k srdcu a naopak?

Boli sme blízko Tahoe City, čiže často sme sa kúpali v Lake Tahoe, v Squaw Valley sme bývali a trénovali. Dopriali sme si jeden deň v Yosemite National Park, kde sú krásne jazerá, hory a obrovské stromy, takzvané sekvoje. V Los Angeles sme si pozreli známy Beverly Hills, Hollywood, ale aj pobrežia Venice Beach a Santa Barbara, kde je krásna pláž a obrovské vlny. Okúpali sme sa aj na Malibu Beach a užili si krásne mestá ako Santa Barbara a San Francisco. Jedine čo ma iritovalo bol ten neporiadok na uliciach LA či v San Franciscu.

Ak by bola príležitosť presťahoval by si sa do Ameriky, sú tam pre tento šport lepšie podmienky?

Vedel by som si predstaviť žiť v USA, ale jedine iba na nejakej dedine blízko hôr, život vo veľkom meste ma neláka. Podmienky sú iné iba vo vyššie položených miestach, kde je ten tréning náročnejší, no o to kvalitnejší. Podmienky na Slovensku sú tiež vynikajúce na náročné tréningy.

Aká je podľa teba Amerika?

V Amerike je všetko väčšie, voľnejšie a slobodnejšie ako u nás. Sám si čapuješ kávu do obrovského pohára, sám si dochutíš svoj fast food, všade vidíš obrovské terénne autá, tankuješ podľa galónu, dodržiavaš rýchlosť podľa míľ. Z druhej strany ale nemal som pocit, že ľudia žijú uponáhľaný život, mali na všetko čas, nikam sa neponáhľali a boli väčšinou milí.

Spoznal si nových ľudí, dalo ti to niečo do života?

Takéto celosvetové udalosti sú skvelou príležitosťou na rozšírenie kontaktov. Spoznal som skvelých ľudí a športovcov z Mexika, Kanady, Francúzska, Belgicka, atď. Dali mi rôzne pohľady na to, že oni ako vnímajú takéto preteky, čo ich motivuje a prečo to vlastne robia.

Vieš priblížiť tvoje plány ohľadom športovania do budúcna?

Chcem pokračovať v tom do čoho som sa pustil. Hľadať nové výzvy, prekonávať vzdialenosti a prekážky, ktoré boli kedysi pre mňa nepredstaviteľné. Chcem motivovať a byť motivovaný.

Obrazom: Patrik Milata v Amerike
4
Galéria
Foto: Patrik Milata / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM