Peter Simon Komunálne voľby

Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Rožňave a Dobšinej

O tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie roky, je definitívne rozhodnuté. Koľko z nás sa ale naozaj vydalo k urnám?

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Rožňave a Dobšinej
Zdroj: TASR

Voliči na celom Slovensku sa cez víkend vybrali k urnám. Komunálne voľby 2018 rozhodli o primátoroch, starostoch a poslancoch zastupiteľstiev na najbližšie roky. My sme sa pozreli na to, koľko oprávnených voličov sa u nás rozhodlo využiť svoje právo.

Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Košickom kraji činila 46,51 %.

Ako uvádza ŠÚ SR, v Rožňave bolo celkom 15 071 zapísaných voličov. Nie všetci si ale odvoliť šli. Volebná účasť v našom meste bola 36,67 %. Ani neďaleká Dobšiná sa neprehupla cez celoslovenský priemer, avšak volebná účasť to bola na rozdiel od Rožňavy o niečo vyššia, podľa ŠÚ SR činila 43,88 %.

V Dobšinej si obyvatelia zvolili primátora, ktorý mesto viedol aj doposiaľ, Jána Slováka s počtom 921 platných hlasov. V Rožňave však vyhral s počtom hlasov 1796 Michal Domik. Ten súčasného primátora mesta Pavla Burdigu porazil o presných 400 hlasov, keďže Burdiga získal 1396 platných hlasov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM