Správy

Slavošovce oslavujú 700. výročie prvej písomnej zmienky: Vedenie obce ocenilo 26 občanov, FOTO

Obyvatelia Slavošoviec v okrese Rožňava oslavujú 700. výročie prvej písomnej zmienky o svojej obci. Pri tejto príležitosti vedenie obce ocenilo 26 občanov za rozvoj obce.

Ilustračný obrázok k článku Slavošovce oslavujú 700. výročie prvej písomnej zmienky: Vedenie obce ocenilo 26 občanov, FOTO
29
Galéria
Foto: Biba Bystrenová

Medzi ocenenými sú regionálni zamestnávatelia, ktorí dávajú prácu ľuďom z obce a okolia, učitelia, športovci, dlhoročná matrikárka, propagátori kultúry, ale aj zástupcovia najmladšej generácie – úspešní žiaci školy.

Starosta obce Štefan Bašták uviedol, že program osláv rozdelili na dva dni. Ešte v piatok (15. júna) sa konali na futbalovom ihrisku športové aktivity. Predpoludním to boli súťaže vo viacerých disciplínach pre deti a školákov. Popoludní hrali dospelí futbal.

Sobotňajšie oslavy sviatku obce začali slávnostným otvorením podujatia a odovzdávaním ocenení osobnostiam za rozvoj obce.

Medzi ocenenými nechýbal ani 85-ročný Milan Sajenko, ktorý sa zaslúžil o uchovanie odkazu najväčšieho slavošovského rodáka Pavla Emanuela Dobšinského, spisovateľa a zberateľa ľudových povestí a rozprávok. Sajenko presadil rekonštrukciu rodného domu Dobšinského, v ktorom vybudoval muzeálnu expozíciu a roky ňou sprevádzal návštevníkov. Angažoval sa tiež v historickom mapovaní protifašistického odboja. Bol jedným z autorov myšlienky oživiť technickú pamiatku, nedokončený železničný tunel pod Homôlkou, z ktorého je dnes turistická atrakcia. Medzi najmladších ocenených patrí žiak, ktorý uspel na biologickej olympiáde.

Oslavy Slavošoviec sa konali na futbalovom ihrisku. Pozvanie prijali aj partnerské obce z okolia. Na tribúne sa do večera vystriedali so svojím programom žiaci domácej základnej aj materskej školy, folklórne súbory z Heľpy, Klenovca a Rožňavy. Potom prišla na scénu hudobná skupina Mafia Corner a záver programu bude patril vystúpeniu skupiny Traky.

Vznik obce Slavošovce spadá do začiatku 14. storočia, prvá zmienka je z roku 1318. Obec patrila štítnickým Bebekovcom, od 17. storočia Andrássyovcom. V 17. – 18. storočí tu vznikajú železné hámre, z ktorých sa neskôr stávajú papierové mlyny. V obci bolo niekoľko cechov ako čižmársky, krajčírsky, tkáčsky, rozšírené bolo aj furmanstvo a manipulácia s drevom. V súčasnosti tu žije okolo 1860 obyvateľov.

Z obce pochádza národný dejateľ, spisovateľ a zberateľ prostonárodných slovenských povestí Pavol E. Dobšinský (1828 – 1885). Na jeho rodnom dome je osadená pamätná tabuľa odhalená pri 100. výročí jeho narodenia v roku 1928. Narodil sa tu tiež historik a básnik Michal Bosý a zberateľ ľudových piesní Ľudovít Vansa.

Obrazom: 700. výročie prvej písomnej zmienky o Slavošovciach - oceňovanie
29
Galéria
Foto: Biba Bystrenová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM