Peter Simon Správy

Sladká výstava v rožňavskej galérii: Tajomstvo medovníkového srdca

V Rožňave bude výstava doplnená o zbierky Baníckeho múzea v Rožňave viažuce sa k medovnikárskemu remeslu a o ukážku medovníkov a medovníkových výrobkov.

Ilustračný obrázok k článku Sladká výstava v rožňavskej galérii: Tajomstvo medovníkového srdca
Zdroj: TASR

Výstava Tajomstvo medovníkového srdca predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti medovnikárstva, ale aj unikátnu medovnikársku dielňu Lefterovcov, jednej z posledných košických medovnikárskych rodín, ktorá spolupracovala s ďalšou významnou medovnikárskou rodinou Novellyovcov.

„Výstava je zároveň venovaná genéze a vývoju medovnikárskych foriem a medovníkov, ktoré v priebehu stáročí podliehali rôznym módnym trendom. Výstava prezentuje drevené historické formy z 18. a 19. storočia, plechové formy zo zbierok Východoslovenského múzea, medovníky, ktoré boli vytvorené na drevených formách, medovníky z plechových foriem a súčasné medovníčky z dielní šikovných medovnikárok,“ informovala Ľudmila Mitrová z Východosloven­ského múzea v Košiciach.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 22. novembra od 15:30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Výstava potrvá do 18. januára 2019.

Ako doplnila, výstava predstavuje tradíciu významných košických medovnikárskych rodín, unikátnu medovnikársku dielňu rodiny Leflerovcov, genézu a vývoj historických foriem na tvorbu medovníkov od 18. storočia zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach. „V Rožňave bude výstava doplnená o zbierky Baníckeho múzea v Rožňave viažuce sa k medovnikárskemu remeslu a o ukážku medovníkov a medovníkových výrobkov,“ uviedla na záver Mitrová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM