Správy

Skvost Gemera: Pozrite si zasneženú Silickú ľadnicu a jej okolie

Len niekoľko kilometrov od Rožňavy a úplne iná krajinka. Všade navôkol ticho, sneh a mráz. Pozrite si, ako to momentálne vyzerá v Silickej ľadnici a jej okolí.

Ilustračný obrázok k článku Skvost Gemera: Pozrite si zasneženú Silickú ľadnicu a jej okolie
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď v uplynulé dni na väčšine nášho územia padlo trošku snehu, počas dňa sa už topí. Mrazivé počasie však pokračuje aj v týchto dňoch. Tentoraz sme sa s foťákom vybrali ku prírodnému skvostu, Silickej ľadnici, ktorá je zahalená snehom. Zábery nájdete v našej galérii.

Ak sa z Rožňavy vyberiete do pár kilometrov vzdialenej obce, presnejšie na Silicu, ktorá sa nachádza priamo v srdci Slovenského krasu, budete svedkami krásnej zimy.

Silická ľadnica je najnižšie položená ľadová jaskyňa na svete, nachádza sa v nadmorskej výške 503 metrov nad morom a vytvoril ju podzemný tok Čierneho potoka, ktorý následne ústi aj do priestorov Gombaseckej jaskyne.

Ľadnica vznikla prepadnutím stropu staršieho podzemného dómu asi pred 2000 rokmi. Je voľne prístupná a pri jej návšteve sa môžete pokochať aj inými prírodnými úkazmi. Národná prírodná pamiatka je tiež od roku 1995 súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Obrazom: Zasnežená Silická ľadnica
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM